Blåljusen ska hitta rätt med gemensam karta

Ett antal myndigheter vill nu hitta en lösning för att rätt personal ska komma till rätt plats när nöden kallar – med hjälp av ett och samma kartsystem.
Ett antal myndigheter vill nu hitta en lösning för att rätt personal ska komma till rätt plats när nöden kallar – med hjälp av ett och samma kartsystem. Foto: Janerik Henriksson/ TT

Larmcentraler och blåljusaktörer har fått kritik för att de inte är tillräckligt bra på att hitta fram till rätt plats i nödsituationer. Nu tar flera myndigheter initiativ till att polis, ambulanser och brandkår ska ha samma kartor – men finansieringen hänger i luften.

Uppdaterad
Publicerad
SOS Alarm har tidigare fått kritik för bristfälliga kartor.

SOS Alarm har tidigare fått kritik för bristfälliga kartor.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Riksrevisionen kritiserade i slutet av maj SOS Alarm för deras bristfälliga kartor. Enligt deras beräkningar bor 21 procent av Sveriges befolkning i en kommun där man bara kan bestämma en byggnads läge på ett ungefär. Och blåljusaktörerna som larmcentralen skickar ut – polis, ambulans, och brandkår – tittar samtidigt på andra kartor.

Ett antal myndigheter vill nu hitta en lösning för att rätt personal ska komma till rätt plats när nöden kallar – med hjälp av ett och samma kartsystem. I samarbetet ingår Lantmäteriet, Polisen, Trafikverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och SOS Alarm. Ulrika Johansson, Lantmäteriets projektledare för initiativet, ser brister i hela kommunikationskedjan:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons