Blair vill pressa fram reformer

Storbritanniens kommande halvår som ordförande i EU blir inte den tankepaus för unionen som tidigare antytts. Premiärminister Tony Blair vill fortsätta att driva den kontroversiella budgetfrågan, trots att känslorna från det spruckna toppmötet i Bryssel inte svalnat.

Under strecket
Publicerad
Annons

När Blair i går morse framträdde inför Europaparlamentet verkade han mera stimulerad än nedslagen av den kris i EU som alla talar om. Han höll ett av sina retoriskt briljanta tal. Vilken realpolitisk effekt det har är som vanligt svårare att bedöma.
Blair tar över ordförandeskapet för EU nästa fredag, den 1 juli. Hans huvudtema var att EU inte i huvudsak har problem med sina regler och institutioner utan att krisen beror på att det politiska ledarskapet saknas. Folkens nej i Frankrike och Nederländerna handlade egentligen inte om konstitutionen och alla dess detaljer utan uttryckte ett allmänt och djupt missnöje med hur saker och ting sköts i EU, framhöll Blair och anslog en ödmjuk ton:

– Som vanligt ligger folket före politikerna. I slutändan bedömer folket alltid det politiska spelet med större klarhet än vi gör, just därför att folket inte är dagligen tvångsfixerat vid politik.
Folket vill ha förändring, var Blairs slutsats.
Dagen innan hade EU:s avgående ordförande, Luxemburgs premiärminister
Jean-Claude Juncker, gjort ett bittert framträdande i Europaparlamentet där han lade skulden på Storbritannien för att förra veckans toppmöte sprack. Juncker menade att han varit mycket nära att få ihop en kompromiss om budgeten för 2007-2013.
Där finns de kontroversiella frågorna om det stora jordbruksstödet till Frankrike, den brittiska budgetrabatten och hur mycket varje land ska betala till de nya fattigare länderna som kom in i EU förra året. Junckers bild är att Blair på ett oresonligt sätt bet sig fast i rätten till den egna rabatten och använde den som ett slagträ mot fransmännen.
I Blairs tal fanns instucket ett antal konkreta svar på den kritiken:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons