Blair kan tvingas avgå redan nästa år

Frågan om hur länge Storbritanniens premiärminister Tony Blair sitter kvar är högaktuell efter det svåra nederlaget i parlamentet i onsdags. Eftersom flera andra kontroversiella frågor står på dagordningen hotas han av fler liknande bakslag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ingen väntar sig att premiärministern ska ge upp genast, men hans framtidsutsikter har onekligen mörknat. Han fick i onsdags för första gången under sina åtta år vid makten känna på parlamentets makt. Regeringens förslag till ändring i terroristlagen, så att misstänkta skulle kunna hållas fängslade 90 dagar utan att åtal väcks, besegrades med en oväntat stor marginal. Perioden ökades bara från 14 till 28 dagar.

Hans auktoritet är därmed skadad, särskilt som han tycks ha missbedömt stämningen i parlamentet och trott att om han bara i sin egenskap av landets ledare med allvarlig min ställde sig bakom polis och åklagares åsikt om vad som krävs för att stoppa terrorismen skulle parlamentet följa honom. Blair begick också det strategiska misstaget att inte vilja kompromissa om de 90 dagarna och till exempel acceptera 60 dagar, vilket möjligen vunnit tillbaka en del opponenter.
Tony Blair vann visserligen valet i våras, men hans parlamentsmajoritet minskade och det är inte längre så lätt att få igenom ett
beslut. När den vänsterradikala flygeln av hans labourgrupp röstar med oppositionen hamnar Blair i minoritet.
Blair förklarade redan i våras att han ”inte kommer att vara med i nästa valrörelse”. Han har således redan aviserat sin avgång, men inte sagt när.

Annons
Annons
Annons