Annons

Blair kan slippa en folkomröstning

Den tilltänkta folkomröstningen i Storbritannien om EU-konstitutionen blir sannolikt inte av.

Under strecket
Publicerad

Efter fransmännens nej i söndags sade premiärminister Tony Blair att det är tid för eftertanke. När (om) holländarna röstat nej i dag kan han säga att han tänkt färdigt och att det inte finns något att folkomrösta om.
Ännu gäller dock beskedet att britterna ska få säga sitt om konstitutionen våren 2006. I det EU-kritiska Storbritannien är ett nej mest troligt och det väckte därför stor förvåning när Tony Blair förra året utlyste folkomröstningen. Det spekulerades i att han ville använda den som ett tillfälle att avgå, att stupa i striden för ett EU-positivare Storbritannien. Det skulle öppna vägen för den förmodade efterträdaren, finansminister Gordon Brown. Frågan om folkomröstning är således en bricka även i det inrikespolitiska spelet.

En inställd EU-omröstning löser dock inte alla problem för Blair. Den kris som EU hamnat i efter Frankrikes nej i söndags landar snart på hans bord; den 1 juli är det Storbritanniens tur att vara ordförande för unionen i ett halvår. Då måste britterna försöka hitta ett sätt för EU-ledarskapet att repa mod och framtidstro. Men om det innebär att konstitutionsförslaget återuppstår i någon form blir det protester på hemmaplan. De konservativas utrikestalesman Liam Fox formulerar det så här:

Annons
Annons
Annons