Blair dammar av ratat budgetförslag

Under strecket
Publicerad
Annons

BRYSSEL - Hellre denna kris än en gammaldags budget i ytterligare åtta år. Så frispråkigt uttryckte sig igår en akademiker som med ett par års fördröjning nu till slut hoppas vinna EU:s gehör för sina idéer: André Sapir, en ung belgisk professor i ekonomi.
André Sapir har länge verkat som rådgivare i skymundan, men för en vecka sedan lyftes han plötsligt fram i rampljuset av den brittiske premiärministern Tony Blair. I den laddade striden om EU-budgeten använder sig Tony Blair av den två år gamla ”Sapir-rapporten”.
Den ger antagligen en fingervisning om hur Blair som tillträdande ordförande i EU vill styra diskussionen. Den beställdes av Romano Prodi som emellertid lade den på hyllan eftersom den innehöll alltför radikala förslag.
André Sapir och hans grupp av kvalificerade akademiker närmar sig budgeten från ett annat perspektiv än det som traditionellt styrt EU:s utgifter. De frågar sig vad EU-länderna måste prioritera för att möta globaliseringen, den utvidgade medlemskretsen och en åldrande
befolkning. Deras svar lyder som den mångomtalade Lissabon-agendan: stimulera ekonomisk tillväxt och social sammanhållning.

EU:s budget vill de göra till ett instrument som befrämjar de målen. I stället för den nuvarande strukturen på utgifterna, där 43 procent går till jordbruket, föreslår Sapir tre fonder. Den största på omkring 45 procent satsas på forskning, högre utbildning och infrastruktur. Den andra på omkring 30 procent får EU:s regionalpolitik som skulle koncentreras till de fattigaste delarna. Den tredje skulle gå till omställning av verksamheter som måste moderniseras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons