Blair beordrar armén att förbereda Irakkrig

Under strecket
Publicerad
Annons

London Före julhelgen kommer den brittiska regeringen att meddela att krigsmakten fått i uppdrag att förbereda ett krig mot Irak, skriver The Times.
Britterna börjar i januari att skicka soldater till området kring Persiska viken, som förberedelse för ett eventuellt krig mot Irak.
Tidigare har den brittiske ledaren Tony Blair bara i allmänna vändningar låtit förstå att hans land står vid USA:s sida under det kommande kriget.

Nu tar han steget fullt ut och förklarar att trupperna måste förbereda sig på krig och sändas iväg strax efter jul för att kunna gå i krig i början av februari, skriver The Times. Ett skäl är att militären finner perioden fram till april lämpligast för verksamhet i Mellanöstern. Sedan blir det för hett.
Tidningens källor säger att orsaken till Blairs senfärdighet har varit hans önskan att låta processen med diplomati, FN-beslut och vapeninspektioner ha sin gång. Men nu har både brittiska och amerikanska underrättelseanalytiker dragit slutsatsen av Iraks 12 000-sidiga dokumentation
att Irak lurar vapeninspektörerna.
Blair kommer att meddela vilka enheter som ska försättas i beredskap och säga att soldaterna tillåts fira julen hemma innan de reser mot regionen runt Irak.
Delar av Första pansardivisionen och enheter som nu befinner sig i Tyskland kommer att utgör ahuvuddelen av styrkan till lands. Hangarfartyget HMS Ark Royal och HMS Ocean, som medför helikoptrar och kommandoenheter, ansluter sig till de tre eller fyra amerikanska hangarfartyg som placerats i havet utanför Irak.
En talesman för försvarsdepartementet säger till Reuters att inga beslut ännu har fattats om militära insatser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons