Annons

Blågula chauvinister och patrioter

PODD | 1 juni. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras patriotism och nationalism i coronatider. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras svensk självbild – och förekomsten av patriotism och nationalism – begrepp som med jämna mellanrum skapar både vånda och debatt.

Det vi ser nu är att diskussionen om svensk strategi och de åtgärder som vidtas för att bekämpa corona ofrånkomligen också blir en fråga om i vilken utsträckning den skiljer sig – negativt eller positivt – från andra länders, och då inte ett antropologiskt “åh, så intressant, tänk vad kan göra olika”, utan mer åt det normativa hållet, som i bättre eller sämre.

1988 lät Jan Troell i filmen Sagolandet den amerikanske psykologen Rollo May fiktivt lägga Sverige i terapisoffan. Omdömet blev, om man ska sammanfatta, att vi var ett land så fångat i jakten på ordning och effektivitet att vi helt tappat vår förmåga till kreativ och spontan glädje. Och nu, 32 år senare, ska vi undersöka patienten igen. Hur står det egentligen till med vår självkännedom, självbild och känsla för vårt land – i coronans tid?

Ledarsidans Tove Lifvendahl diskuterar med:

Katarina Barrling, docent i statsvetenskap, och verksam vid Institutet för personal- och företagsutveckling vid Uppsala universitet och kolumnist på ledarsidan.

Gina Gustavsson, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet och under de senaste åren involverad i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om liberal nationalism som idé och psykologisk praktik. Nybliven kolumnist i DN.

Lars Åberg, journalist, återkommande gästskribent på ledarsidan och författare till flera böcker om svensk själslig läggning och samhällsliv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons