Åttaarmad bläckfisk.
Åttaarmad bläckfisk. Foto: TT

Bläckfisken får grammatiken att spraka

Forskare har undersökt vad som förenar bläckfiskars signaler och människospråk, och har visat att bläckfiskarnas färgmönster är jämförbara med fåglars och primaters språk när det gäller komplexitet och struktur.

Publicerad

En åttaarmad bläckfisks hjärna är ganska liten. De flesta nervcellerna finns i armarna som rör sig självständigt. Man skulle kunna säga att bläckfiskar tänker med armarna, och deras armar är starkare än våra på grund av en koppling mellan ”självet” och omgivningen. Att bläckfiskar har ett medvetande är en hypotes som grundar sig på hjärnforskning och beteendeforskning om bland annat minne och inlärningsförmåga. Flera sorters bläckfiskar är kapabla till mycket.

Åttaarmade bläckfiskar är kända för att de i laboratorier rymmer från sina akvarier, ofta för att äta småfisk i ett akvarium intill (och ibland återvänder de till det ursprungliga efteråt). De använder också halva kokosnötter eller syltburkar som de gömmer sig bakom eller inuti. En bläckfisks hud är ett magiskt organ. Den innehåller kromatoforer, celler som innehåller biologiskt pigment och reflekterar ljus, och kan ändra färg genom att muskler spänns och slappnar av.