Blå fjäder för Ett öga rött

I år ska Stockholmarna läsa om 15-årige Halim, hans familj och kampen för att passa in i Svenne-Sverige. Sedan ska de prata med varandra om boken, på barer, på tunnelbanan och i korvkön. Det är tanken när projektet Stockholm läser går in på sitt fjärde år med boken Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan tidigare är det känt att hundägare och barnvagnsförare har lätt att få kontakt med varandra på promenadstigarna. Samtalsämnet är givet från början. När det gäller bokintresserade är det dock svårare. Hur kan man veta vem som läser vilka böcker och i vilken ände ett eventuellt samtal kan starta? Sedan fyra år har en lösning presenterats av initiativet Stockholm läser.

– Tanken är väldigt enkel. Man läser en viss bok och sätter sedan på sig en blå fjäder som visar att man har läst den. Det handlar om något så enkelt som att säga hej till folk man möter och sedan ha något att följa upp det med, säger initiativtagaren Helena Sigander.
Projektet lanserades 2002 då Stockholms författare gemensamt röstade fram Hjalmar Söderbergs klassiska moraldilemma Doktor Glas. Då var fenomenet en liten företeelse och enligt initiativtagaren själv har det vuxit kraftigt. Fjolårets roman Änglarnas stad av SvD-medarbetaren Heidi von Born köptes och lånades förra året av ungefär 14 000 människor och Helena Sigander tror
att hennes initiativ bidragit till försäljningen och många spontana möten på stan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons