Bjud på buffé i det gröna

En lunch runt grillen i trädgården kan vara något så enkelt som korv med bröd men det kan också vara en lite mer arbetad kyckling med ris. Extra gott blir det om korvarna är smakrika och hamburgarna hemlagade.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Carin Pålsson
Foto: Carin Pålsson
Carin Pålsson
Foto: Carin Pålsson
Recepten är hämtade ur ”Festliga bufféer” av Linda Letelier Hansson, foto Carin Pålsson. Bokförlaget Semic.

Recepten är hämtade ur ”Festliga bufféer” av Linda Letelier Hansson, foto Carin Pålsson. Bokförlaget Semic.

Annons

Apelsinmarinerad kyckling med kubanskt ris

6 portioner

  • 900 g urbenade kycklinglår

Marinad

  • 1 gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • Saft från 2 apelsiner
  • 1 dl olja
  • 1 kanelstång
  • 4 tsk salt
  • 4 tsk oregano
  • 2 tsk svartpeppar

Kubanskt ris

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk rapsolja
  • 1 grön chili
  • 3 dl ris
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk svarta bönor à 380 g, avrunna
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 2 kanelstänger
  • 3 kardemummakapslar, lätt krossade
  • 1/2 tsk salt
  • 5 dl vatten

1. Marinad: Skala och hacka lök och vitlök fint och lägg i en skål. Pressa i apelsinjuicen, tillsätt olja och alla kryddor och blanda väl.

2. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll i marinaden. Knyt igen påsen och vänd runt så att kycklingen täcks av marinaden. Låt vila i kylskåpet över natten eller i minst en timme.

3. Skala och finhacka lök och vitlök till riset. Stek hacket lätt i rapsoljan i en gryta på svag värme i 2 minuter.

4. Kärna ur och hacka den gröna chilin och rör ner den i grytan tillsammans med alla övriga ingredienser. Koka på svag värme under lock i ca 20 minuter.

Annons
Annons
Carin Pålsson
Foto: Carin Pålsson
Carin Pålsson
Foto: Carin Pålsson
Recepten är hämtade ur ”Festliga bufféer” av Linda Letelier Hansson, foto Carin Pålsson. Bokförlaget Semic.

Recepten är hämtade ur ”Festliga bufféer” av Linda Letelier Hansson, foto Carin Pålsson. Bokförlaget Semic.

5. Grilla kycklingen 5–8 minuter på varje sida tills köttet har en innertemperatur på 70 grader.

Salsiccia med picklad fänkål och ajvar

Foto: Carin Pålsson

6 personer

  • 6 färska salsicciakorvar
  • 6 korvbröd
  • 2 salladslökar

Picklad fänkål

  • 1/2 dl ättiksprit, 12 proc
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 fänkålsstånd

Ajvar

  • 6 röda paprikor
  • 1 aubergine
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 chili
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk vinäger
  • 1–3 msk olivolja

1. Fänkål: Koka upp ättiksprit, socker, vatten och salt. Låt lagen kallna. Strimla fänkålen fint med mandolin och lägg i en burk. Häll över lagen och låt dra, helst ett dygn.

2. Ajvar: Värm ugnen till 250 grader. Kärna ur paprikorna. Skiva aubergine, skala och klyfta lök, skala vitlök och halvera chili. Lägg alltsammans på en plåt med bakplåtspapper och grilla grönsakerna tills de fått fin färg.

3. Ta bort skalet från paprikan. Lägg grönsakerna i en mixer tillsammans med salt, peppar, socker och vinäger. Mixa och häll i oljan.

4. Grilla korvarna, värm bröden och finhacka salladslöken. Lägg korven i brödet och toppa med fänkål, ajvar och salladslök.

Sliders

Foto: Carin Pålsson

Köp slidersbröd eller små hamburgerbröd.

6 miniburgare

  • 500 g högrevsfärs
  • Salt och svartpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • 150 g mögelost

Tillbehör

  • 1 päron
  • 6 slidersbröd
  • Chilimajo (majonnäs smaksatt med chiliflakes och vitlök)
  • 50 g rucola

1. Forma sex små biffar av färsen, salta och peppra. Grilla biffarna eller stek dem i rapsolja 2 minuter på varje sida. Lägg på mögelosten. Skiva päronet och stek det i het panna.

2. Halvera brödet. Spritsa chilimajo på båda halvorna. Lägg rucola på botten, lägg på en biff och några päronskivor, lägg på locket.

Recepten är hämtade ur ”Festliga bufféer” av Linda Letelier Hansson, foto Carin Pålsson. Bokförlaget Semic.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons