Annons
X
Annons
X
Idagsidan
Krönika

Maria Carling: Bjud in till en regnbågsrevolution – på tallriken

Hade ni också fler gröna rätter på julbordet i år? Hemma hos oss firade vi vårt mest vegetariska år hittills med en griljerad kålrot vid sidan av julskinkan. Inte för att vi är särskilt förtjusta i ”look alike-mat”, men den julskinkslika grönsaken var en blinkning till yngsta dottern, vegetarian sedan ett år tillbaka, som gjort vår matlagning ännu roligare. Vi är inte ensamma om att leta inspiration till vegoköket. De googlesökningar inom kategorin mat som ökat mest under 2016 är just orden ”vegetarisk mat”. Tio-i-topplistan innehåller inte någon kötträtt alls. På tredje plats kommer ”halloumi stroganoff”. Den svenska falukorven får konkurrens av en cypriotisk ost. Och på åttonde plats finns sökorden ”veganska pannkakor”.

Deltagarna på heldagsseminariet ”The future of food”, arrangerat av Nobel Dialogue Week, skulle nog ha varit nöjda med den svenska utvecklingen. Köttkonsumtionen stiger i flera allt rikare länder, som Kina och Indien. Sociologiprofessorn Claude Fischler (intervjuad här intill) var en av de inbjudna till Nobelseminariet. En annan var 1995 års medicinpristagare, tyska Christiane Nüsslein-Volhard. Även hon framhöll vikten av att äta tillsammans som en aspekt av hållbart ätande.

Christiane bjuder ofta hem sina forskarkolleger just för att den gemensamma måltiden är så väsentlig, även för dem som jobbar ihop. Hon har till och med givit ut en kokbok med enkla recept ”Mein Kochbuch: Einfaches zu besonderen Anlässen” (ungefär ”Min kokbok: Enkelt för speciella tillfällen”, finns endast på tyska). Hennes filosofi är nämligen att gästerna, inte maten, ska stå i centrum. Och hon vill inte att någon ska besväras av att hon överansträngt sig i köket.

Annons
X

Den som gjorde starkast intryck på mig under The future of Food-samtalen var nog ändå jordbruksexperten Lindiwe Majele Sibanda från Zimbabwe. På några få minuter lyckades hon ringa in problemen med hållbart ätande i världen ur flera perspektiv, bland annat genom att berätta om sin egen familj med tonåringar som äter mackor ”on the go”
i stället för gemensamma måltider.

Ett problem är att länderna i Afrika importerar väldigt mycket vete. Det innebär hot mot både hälsa och hållbar odling att antalet grödor minskar. Samma sak gäller i andra delar av världen. Det ger i sin tur mindre variation på våra tallrikar. Varierad kost, med många olika grödor, är även bland det viktigaste för en sund tarmflora. När Lindiwe var barn serverades lokalt odlad pumpa, sötpotatis och melon till frukost. Långsamt lagad mat till den viktiga middagen var en självklarhet.

Lindiwe propagerade för vad hon kallar ”Regnbågsrevolutionen”. Både fälten med odlingar och tallriken där hemma behöver en rikedom av färger.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I hennes familj nu på 2010-talet, med tre barn i tonåren, har hon satt som mål att äta tillsammans en enda gång i veckan.

  Själv tänker jag hänga på regnbågsrevolutionen. En blekgul kålrot gör ingen revolution, men vi kan mer i vårt vegokök vid det här laget. Och att bjuda oftare och enklare för att hylla bordsgemenskapen låter väl också som ett bra löfte för 2017?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X