Lyxa till det med festlig äggbrunch

Bjud på det som känns bäst: en len äggröra, heta bönor eller en klassisk sallad.

Under strecket
Publicerad
Carolina Romare
Foto: Carolina Romare
Carolina Romare
Foto: Carolina Romare
Carolina Romare
Foto: Carolina Romare
Recepten är hämtade ur ”Alla hönsen hemma och färska ägg i köket” av Anna Billing, foto Carolina Romare. Bokförlaget Arena.

Recepten är hämtade ur ”Alla hönsen hemma och färska ägg i köket” av Anna Billing, foto Carolina Romare. Bokförlaget Arena.

Foto: Anna Billing.
Annons
Carolina Romare
Foto: Carolina Romare

Äggröra med rökt lax, pepparrot och vattenkrasse

Foto: Carolina Romare

2 portioner

  • 4 ägg
  • 2 msk kallt smör
  • 2 skivor ljust surdegsbröd, levain
  • 4 skivor rökt lax
  • 1 kruka vattenkrasse
  • Färskriven pepparrot
  • Salt och svartpeppar

1. Knäck äggen i en skål och bryt dem försiktigt med en gaffel. Hetta upp en rymlig kastrull på medelvärme och lägg i 1 msk smör tillsammans med äggen.

2. Rör med en trägaffel eller spatel, vila ett par sekunder och rör igen. Sänk värmen eller dra kastrullen åt sidan. Upprepa.

3. När äggröran nästan stelnat vänder du ner resten av smöret, samtidigt som du tar kastrullen från värmen. Den sista delen av tillagningen sker på tallriken, så äggröran kan få vara något underkokt.

4. Strö över lite svartpeppar, smaka av med salt om du tycker att det behövs och servera direkt med bröd, rökt lax och en enkel sallad på vattenkrasse. Riv lite färsk pepparrot över

Annons
Annons
Carolina Romare
Foto: Carolina Romare
Carolina Romare
Foto: Carolina Romare

Ägg i skärselden med vita bönor

Foto: Carolina Romare

Ett dramatiskt katolskt namn för ägg som bakats i tomatsås. Hur ”plågsam” den blir avgör du själv genom val och dosering av chili. Beräkna 1–2 ägg per person.

2 portioner

  • 1/2 gul lök
  • 2 selleristjälkar
  • Olivolja till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk konserverade tomater (400 g)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 nypa socker
  • 1 nypa chilipeppar
  • 1 burk stora vita bönor (400 g)
  • 2–4 ägg
  • Färsk oregano
  • Salt och svartpeppar

1. Finhacka lök och selleri. Stek i en skvätt olivolja tills hacket mjuknat. Skala och finhacka vitlöksklyftorna och låt dem steka med på slutet.

2. Hacka tomaterna. Blanda ner i pannan tillsammans med tomatpuré. Tillsätt socker och chilipeppar. Låt såsen småputtra ca 20 minuter på låg värme.

3. Spola av bönorna i durkslag och blanda ner dem i såsen. Smaka av med salt och peppar och hetta upp. Forma gropar i bönorna och knäck i äggen. Täck med ett stort grytlock och tillaga 3–4 minuter.

4. Hacka över färsk oregano och servera direkt, innan äggen blivit alltför överkokta.

Salade niçoise

Foto: Carolina Romare

4 portioner

  • 150 g haricots verts
  • 75 g rucola
  • 2 blekselleristjälkar
  • 6 kalla kokta potatisar
  • 8 små tomater
  • 1 schalottenlök
  • 4 kalla mjukkokta ägg
  • 300 g tonfisk i olja (2 burkar, avrunnen vikt)
  • 1 dl små svarta oliver
  • 8 sardellfiléer
Annons
Annons
Recepten är hämtade ur ”Alla hönsen hemma och färska ägg i köket” av Anna Billing, foto Carolina Romare. Bokförlaget Arena.

Recepten är hämtade ur ”Alla hönsen hemma och färska ägg i köket” av Anna Billing, foto Carolina Romare. Bokförlaget Arena.

Foto: Anna Billing.

Dressing

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 5 msk olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk majonnäs
  • Salt och svartpeppar

1. Ansa och förväll bönorna 3 minuter i kokande saltat vatten. Häll dem i durkslag och spola med kallt vatten. Skölj och torka rucolan.

2. Skölj och skiva mjälla selleristjälkar tunt, spara vipporna till servering. Skär potatis och tomater i halvor eller klyftor. Skala och skiva löken.

3. Skala och dela äggen genom att skära ett litet snitt i mitten av varje ägg med en vass kniv och sedan bryta upp i två halvor.

4. Blanda dressingen.

5. Montera salladen på tallrikar eller på ett stort fat. Bottna med sallad, potatis, bönor och selleri. Bryt över tonfisken i bitar. Lägg på tomater, lök och ägghalvor. Toppa med oliver, sardeller och sellerivippor. Servera med dressing och lite gott bröd.

Recepten är hämtade ur ”Alla hönsen hemma och färska ägg i köket” av Anna Billing, foto Carolina Romare. Bokförlaget Arena. Foto: Anna Billing.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons