Annons
Op ed

Bjørn Lomborg: Ekologisk mat kommer med ett högt pris

Södra Sudan. Ett område där frånvaron av ekologisk odling inte är det stora problemet.
Södra Sudan. Ett område där frånvaron av ekologisk odling inte är det stora problemet. Foto: Jacob Zocherman
Publicerad

Vad vi äter anses viktigare än någonsin. Från alla håll hörs uppmaningar att äta ekologiskt: vi får höra att det är mer näringsrikt, det förbättrar djurens välmående och är bra för miljön. I själva verket är det mest av allt en marknadsföringshype.

År 2012 gjorde Stanford Universitys Center for Health Policy (Stanforduniversitetets center för hälsofrämjande) den största jämförelsen mellan ekologiska och konventionella livsmedel och fann inga hållbara bevis för att ekologiska livsmedel skulle vara mer näringsrika. En helt färsk granskning har nyligen kommit till samma resultat: ”Vetenskapliga studier visar inte att ekologiska produkter är mer näringsrika eller säkrare än konventionella livsmedel”.

Annons
Annons
Annons
Annons