Annons
X
Annons
X

Björn von Sydow: Kungen har haft betydelse

Ett brev från Kungen hade stor betydelse för att Sveriges relationer med Saudiarabien nu normaliseras. Det säger regeringens sändebud Björn von Sydow till SvD.

Vid en pressträff på lördagsförmiddagen bekräftade en påtagligt nöjd Margot Wallström att Saudiarabiens ambassadör återvänder till Stockholm och att relationerna nu kan normaliseras.

– Jag är mycket nöjd över beskedet att vi omedelbart kan normalisera våra relationer och att vi kan hälsa den saudiske ambassadören tillbaka till Sverige. Det känns väldigt bra att vi kunnat reda ut missförståndet att vi förolämpat världsreligionen islam, sade den svenska utrikesministern.

Hon tillade att Saudiarabien är en central aktör och ett inflytelserikt land.

Annons
X

– Därför är det viktigt att vi kan återuppta våra bilaterala förbindelser, sade Wallström.

På fredagen kablade den Dubaibaserade tv-kanalen al-Arabiya ut uppgifter om att den svenska regeringen bett om ursäkt för Margot Wallströms uttalande och att Saudiarabiens ambassadör återvänder till Stockholm.

Margot Wallström välkomnar de förbättrade relationerna men förnekar att Sverige bett om ursäkt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har framfört att vi beklagar om det uppkommit känslor av missförstånd. Vi beklagar också att vi talat om Saudiarabien istället för med Saudiarabien. Vi vill ha en dialog. De åsikter jag framfört backar jag inte ifrån och där känner jag ett starkt stöd från det svenska folket, säger Margot Wallström.

  Regerings sändebud, socialdemokraten Björn von Sydow, fick träffa den saudiska statsledningen under ledning av kung Salman bin Abdul Aziz och prins Mohammed bin Salman Al Saud.

  Vid mötet överlämnade han två brev, ett från kungen och ett från Stefan Löfven.

  SvD: Vilken roll har kungen spelat?

  – Det finns ett bra förtroende mellan det svenska kungahuset och det Saudiska kungahuset och det kunde man märka när vi samtalade, säger Björn von Sydow.

  SvD: Så kungen har haft stor betydelse?

  – Ja, han har spelat en roll.

  Enligt tv-kanalen al-Arabiyya ska den svenske kungen ha understrukit ”kraften i relationen” mellan Sverige och Saudiarabien för sin saudiske kollega Kung Salman bin Abdul Aziz.

  Varken von Sydow eller Margot Wallström ville dock avslöja innehållet i de brev som överlämnats.

  – Vi brukar inte kommentera innehållet i brev som överlämnas, sade Margot Wallström.

  Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar Kungens medverkan men vill inte heller kommentera innehållet i brevet.

  – Vi kan bekräfta att kungen på regeringens önskan skickade med ett brev som regeringens sändebud överlämnade till den saudiske kungen, säger hon till SvD.

  SvD: Ser du något problem med Kungens medverkan i ett sånt här sammanhang?

  – Nej, Kungen tar inte ställning i politiska frågor. I det här fallet medverkade han efter önskemål från regeringen, säger Margareta Thorgren.

  En UD-källa som TT talat med uppger att den svenske kungen redan i går kväll fick ett telefonsamtal från kung Salman som uppgav att hans ambassadör skulle vara tillbaka i Stockholm i dag.

  Statsminister Stefan Löfven har i dag också möjlighet att träffa en delegation från Saudiarabien under den asiatiska konferensen Boao Forum på den kinesiska ön Hainan.

  Saudiarabien representeras av ministern Saud Bin Abdullah Bin Thenayan Al-Saud, som talade strax efter Löfven. Men om det blir något möte dem emellan kan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg inte svara på.

  Saudiarabien valde tidigare i mars att stoppa nya affärsvisum för svenskar, enligt UD:s pressjour är den frågan ännu inte löst. Förhoppningen är att vi ”återgår till det normala även där”.

  Kommer ambassadören från Förenade Arabemiraten också att komma tillbaka?

  – Vi kan inte bekräfta om han ska återvända. Men vi hoppas och tror det, säger Erik Wirkensjö vid UD:s pressjour.

  **Ingenting i de samtal **som förts ska enligt Björn von Sydow ha berört det av Sverige uppsagda avtalet med Saudiarabien om det militära samarbetet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X