Annons

Björn Ulvaeus öppnar dörren till Abbas historia

De splittrades för mer än 30 år sedan, men framgångssagan Abba tar aldrig slut. Nu öppnar Abba-museet på Djurgården. SvD har följt arbetet inför öppnandet och pratat pophistoria med medlemmen och finansiären Björn Ulvaeus.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Abba the Museum
  • 21 februari

SvD har följt arbetet inför öppnandet av Abba-museet och pratat minnen med medlemmen och finansiären Björn Ulvaeus som nu utformar gruppens bokslut.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 23

Det är svinkallt i Stockholm. Därför ska bli skönt att komma in i Abba-museet. Men så är det inte alls. Det drar något så infernaliskt i museet som ligger mellan Gröna Lund och Liljevalchs på Djurgården. Det kan bero på att alla ytterväggar inte är monterade.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 23

Abba var aktiva 1972 till 1982, men succén tar aldrig slut för Abba. Bild från museet foto: Anders Hanser.

Foto: ANDERS HANSER Bild 3 av 23

Abba valdes in i Rock and roll music hall of fame 2010 vilket Benny Andersson sagt är det han är mest stolt över i sitt yrkesliv.

Foto: LARS PEHRSON Bild 4 av 23

Överallt ligger lastpallar, bräder, stegar och sladdar. Vi går igenom det ena tomma rummet efter det andra och till sist sitter de där runt ett stort bord, gänget som ska se till att museet ska bli klart till invigningen den 7 maj.

Foto: LARS PEHRSON Bild 5 av 23

Ingmarie Halling, som är utställningsansvarig, håller i det specialgjorda bordet, utformat som en vinylplatta av albumet ”The visitors”. På etiketten står det även ”side B, 33 rpm”.

Foto: LARS PEHRSON Bild 6 av 23

Många av museets avdelningar börjar bli färdiga även om nästan inga Abba-prylar ännu finns här.

Foto: LARS PEHRSON Bild 7 av 23

Abba the museum ligger bredvid Gröna Lund på Djurgården. Tidigare låg det numera rivna sommarrestaurangen Lindgården på samma plats. Curator Ingmarie Halling finputsar Abba-dockorna.

Foto: LARS PEHRSON Bild 8 av 23

Om allt fungerar ska den som besöker museet först se en Abba-film av Jonas Åkerlund, som visas i ett 360 graders biorum.

Foto: LARS PEHRSON Bild 9 av 23

Abba-museet. Ebbe testar discogolvet.

Foto: LARS PEHRSON Bild 10 av 23

IngMarie Halling på Abbas lager med dena gula av kattklänningen.

Foto: LARS PEHRSON Bild 11 av 23

ABBA museet. Ing Marie Halling klär på dockorna med Waterloo käderna på Brighton scenen.

Foto: LARS PEHRSON Bild 12 av 23

Rundvandring med Björn Ulvaeus med flera i ABBA museet.

Foto: LARS PEHRSON Bild 13 av 23

På Abba-museet går det att leka Abba och helikoptern från omslaget från ”Arrival” finns där. Museet siktar på 217 000 besökare första året.

Foto: LARS PEHRSON Bild 14 av 23

IngMarie Halling pysslar med fotona.

Foto: LARS PEHRSON Bild 15 av 23

Bild från Abbamuseet.

Foto: BENGT H MALMQVIST Bild 16 av 23

2000 tackade Abba nej till en återföreningsturné trots arvodet på overkliga en miljard dollar. I en söndagsintervju med SvD 2007 förklarade Björn Ulvaeus varför gruppen sa nej till så mycket pengar. Han tänkte på hur det skulle kännas att gå in kväll efter kväll till en publik som kommer att bli besviken. Funderade även på att de hade åldrats, att energin inte fanns kvar och att ingen längre kunde hoppa omkring på högtalarna. Arkivfoto från 1976.

Foto: LEIF R JANSSON Bild 17 av 23

Arkivfoto från 1976.

Foto: LEIF R JANSSON Bild 18 av 23

Abba hade nio listettor bara i Storbritannien och är en av världens genom tiderna mest populära band. I Sverige har kärleken till bandet varit minst sagt splittrat. För proggrörelsen var det ett svart skynke samtidigt som de sålde miljontals plattor. Bild från Abbamuseet.

Foto: BENGT H MALMQVIST Bild 19 av 23

Benny och Björn

Foto: BUBI HEILEMANN/ROCKFOTO.DE Bild 20 av 23

Agneta och Frida.

Foto: BUBI HEILEMANN/ROCKFOTO.DE Bild 21 av 23

Hep Stars och Hootenanny Singers turnébilar ställs ut. Björn Ulvaeus får ny information av curator Ingmarie Halling om Abbas föregångare. Kanske också om att ovanför Abbamuseet ligger popmusikmuseet Swedish Music Hall of Famemed shop, hotell, restaurang och bar. Här ställs artister som First Aid Kit, Carola, Povel Ramel, Swedish House Mafia och Monica Zetterlund ut.

Foto: LARS PEHRSON Bild 22 av 23

Det kommer uttalanden från dig och de andra i Abba att ni inte stängt dörren för en återförening? – Då stänger jag dörren nu, säger Björn Ulvaeus med ett snett leende.

Foto: LARS PEHRSON Bild 23 av 23
Annons
Annons
Annons