Annons
X
Annons
X

Björn Ulvaeus: Möt terrorn med mer övervakning

Jag har hela mitt vuxna liv varit en ”publik person”. På sätt och vis har jag alltså så länge jag kan minnas levt under övervakning. Om övervakningskameror kan hjälpa oss i kampen mot islamisterna, så säger jag utan förbehåll ja till att vi installerar långt fler av dem, skriver Björn Ulvaeus.

(uppdaterad)
Terrorn i Europa
[object Object]
Sverige borde arbeta aktivt för ett paneuropeiskt informationssamarbete, skriver Björn Ulvaeus. Foto: Claudio Bresciani/TT

DEBATT | JIHADISMEN

Det som hänt sätter strålkastarljuset på Europas problem med att identifiera och lokalisera jihadister.

Det är en paradoxal tröst i bedrövelsen att självmordsattackerna i Bryssel verkar kunna ha undvikits om den belgiska säkerhetspolisen inte varit så sorgligt inkompetent. Om något liknande hade hänt i exempelvis England hade det varit värre. Jag tror att vi hade haft mycket större anledning att vara oroliga över terroristernas förmåga om Londonpolisen hade blivit överraskad med byxorna nere. De flesta av oss har nog, rätt eller fel, mer förtroende för den brittiska säkerhetstjänsten än för dess belgiska mot­svarighet La Sûreté de l’État.

Många kallar nu stackars Belgien en ”failed ­state” med sin fragmentiserade statsbildning och brist på samordning på grund av motsättningar mellan ­olika språkgrupper. Det som hänt sätter strålkastarljuset på Europas problem med att identifiera och lokalisera jihadister – det dåliga informationsflödet mellan ländernas säkerhetsorganisationer. I det aktu­ella fallet verkar det flödet inte ens finnas inom landet.

Annons
X

Det talas nu i medierna om en paneuropeisk ­central databas dit alla uppgifter om och iakttagelser av terrorister kunde inrapporteras och vara omedelbart tillgängliga för de deltagande ländernas säkerhetspolis. Det skulle naturligtvis vara ett dråpslag för IS och al-Qaida. Så varför finns det inte en sådan?

Kanske frågan borde ställas så här i stället: Hur mycket av det vi kallar vår ”integritet” är vi beredda att offra? Tillåter vi att delar av vår privata sfär invaderas om vi i utbyte kan bli effektivare på att ­bekämpa jihadismen? Jag har funderat mycket på det och försökt definiera för mig själv vad min egen personliga ”integritet” egentligen är. En sak kan jag säga med säkerhet; den har definitivt ingenting att göra med en, i mitt tycke, irrationell rädsla för att bli iakttagen på gator och torg. En rädsla, som tycks finnas hos många svenskar.

**Jag har hela mitt **vuxna liv varit en ”publik person”, vilket betyder att var jag än rört mig, så har jag blivit sedd och igenkänd. Långt ifrån av alla, naturligtvis, men av tillräckligt många för att aldrig riktigt kunna vara anonym och försvinna i mängden. Tidigt i karriären bestämde jag mig för att detta inte skulle få påverka mitt liv. Jag skulle göra allt jag ville i offentligheten utan att bry mig om att människor runt omkring såg vad jag hade för mig. Numera har jag faktiskt ingen aning om folk känner igen mig ­eller ej. På sätt och vis har jag alltså så länge jag kan minnas levt under övervakning. Om övervakningskameror kan hjälpa oss i kampen mot islamisterna, så säger jag med min personliga erfarenhet utan förbehåll ja till att vi installerar långt fler av dem.

Hade det då spelat någon roll om folk under årens lopp från olika offentliga platser på jorden hade rapporterat iakttagelser av mig till den tänkta paneuropeiska databasen? Inte alls. Ni kanske ­tycker det låter konstigt, men, nej, det hade inte spelat någon roll. Om någon tar en bild av mig när jag går över Leicester Square och om säkerhetspolisen i Paris, London och Hamburg i nästa sekund vet att jag befinner mig just där, so what? Hur jag än vänder och vrider på det kan jag inte se att det skulle ha någon betydelse.

Jag litar på den svenska demokratin och jag tycker att Sverige borde arbeta aktivt för ett paneuropeiskt informationssamarbete. Och förresten, att bli ”sedd”, det vill väl alla?

Björn Ulvaeus

musiker och producent

Annons

Sverige borde arbeta aktivt för ett paneuropeiskt informationssamarbete, skriver Björn Ulvaeus.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X