Björn ska springa 160 mil

Ska du springa Stockholm Marathon i morgon? Ett riktigt kraftprov, värt all respekt. Björn Suneson har tävlat i huvudstaden nio gånger. Men i år ställer han inte upp. Han har hittat en större utmaning: Chicago–New Orleans. 40 maror på raken ungefär.

Under strecket
Publicerad
160 mil väntar löparen Björn Suneson i USA.

160 mil väntar löparen Björn Suneson i USA.

Annons

Genom staterna Illinois, Kentucky, Tennessee, Mississippi och Louisiana ska Björn gå, lunka och löpa ungefär 160 mil. ”Jag mätte på kartan.” Drygt en månad, 30 löpdagar, räknar han med att det tar. På måndag flyger han till Chicago, byter om på flygplatsen O‘Hare dit han anländer på tisdag – och sedan börjar hans megamara.

Problem 1: – Att hitta ut ur stan, säger Björn och ler.
Han beskriver sig själv som en ensamvarg. Att vara ute på vägarna är hans tolkning av frihet.
– Den absoluta friheten. I det dagliga ekorrhjulet är du aldrig fri. Här bestämmer jag allt själv. Blir jag trött går jag, är jag ännu tröttare tar jag mig ut i skogen och sover.
Idén till Road Suneson föddes när han i fjol löpte sträckan Stockholm–Göteborg (tio löpdagar, totalt elva).
Årets plan var att korsa USA från väst till öst uppe vid gränsen till Kanada. Seattle–New York, cirka 500 mil. Det blev en långlöpning light i stället.
Ultralöparen Rune Larsson från Trollhättan har varit hans inspirationskälla. Larsson sprang från Kalifornien till östra USA förra året och har bistått Björn Suneson med råd och tips.
Men familjen? Vad säger den när make och pappa ger sig ut på det stora äventyret.
– Droppen urholkar stenen. Familjen är full av uppmuntran nu. Men jag ville inte ha med den där borta, jag ska göra det här ensam, säger Björn Suneson.
Nej, han har i n t e fått frågan om han är riktigt klok. Och Björn skulle nog inte förstå den heller, för den delen.
När Björn Suneson sprang till Göteborg sov han på vandrarhem och utomhus. Tanken var densamma inför USA-trippen, men Björn avråddes bestämt från att sova under bar himmel. I stället blir det lågprismotell som natthärbärge.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons