Annons

Björn Ranelid inreder hem och romaner med färg och fantasi

Hemma har Björn 3,80 ­meter i takhöjd, inombords förmodligen mer än så. Jussi Björling, som Björn skrivit om, glömde sin gamla kavaj under en filminspelning. Björn fick den i 60-årspresent av den kände operasångaren Sten Wahlund.
Hemma har Björn 3,80 ­meter i takhöjd, inombords förmodligen mer än så. Jussi Björling, som Björn skrivit om, glömde sin gamla kavaj under en filminspelning. Björn fick den i 60-årspresent av den kände operasångaren Sten Wahlund. Foto: Per Kristiansen
Publicerad

Författaren bjuder in till våningen på puckeln med ett leende brett som Hornsgatan, den urbana sagostigen av bilar och livsöden utanför fönstret som verkar leda ända upp i evigheten.

Böcker pryder från golv till tak, 6 000 till antalet. Lägenheten har rum med insikt, men också en bedårande utsikt. Björn Ranelid blickar ut över Maria Magdalena kyrkogård som huserar kollegerna Lasse Lucidor och Evert Taube.

­Bordet från författaren ­Reidar Jönsson är en del av ett båtdäck. Ljuskronan såg Margareta i ett galleri. Den var såld, men konst­nären skapade en ny.

Foto: Per Kristiansen Bild 1 av 6

I köket lagar Björn varje morgon sin specialgröt, den äts på ett bord som är hundra år gammalt.

Foto: Per Kristiansen Bild 2 av 6

Konst och musik. Skulptören Torsten Fridh är rikt representerad hos Ranelids. Björn är jazzintresserad, här Alice Babs fångad av ­fotografen Bengt H. Malmqvist.

Foto: Per Kristiansen Bild 3 av 6

I arbetsrummet jobbar många olika typer av muskler. Från väggen övervakas skrivandet av bilder på Björn själv ­och Ivar Lo-­Johansson.

Foto: Per Kristiansen Bild 4 av 6

Björn fick ­Augustpriset för romanen Synden. Han har även skrivit om August Strindberg vars dotter Grete bodde i just den här våningen.

Foto: Per Kristiansen Bild 5 av 6

Böcker, Björn, basker. Ranelid i rollen som Fritiof Nilsson Piraten, här tolkad av konstnären ­Johan ­Falkman.

Foto: Per Kristiansen Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons