Annons

Björn Ranelid inreder hem och romaner med färg och fantasi

Hemma har Björn 3,80 ­meter i takhöjd, inombords förmodligen mer än så. Jussi Björling, som Björn skrivit om, glömde sin gamla kavaj under en filminspelning. Björn fick den i 60-årspresent av den kände operasångaren Sten Wahlund.
Hemma har Björn 3,80 ­meter i takhöjd, inombords förmodligen mer än så. Jussi Björling, som Björn skrivit om, glömde sin gamla kavaj under en filminspelning. Björn fick den i 60-årspresent av den kände operasångaren Sten Wahlund. Foto: Per Kristiansen
Under strecket
Publicerad

­Bordet från författaren ­Reidar Jönsson är en del av ett båtdäck. Ljuskronan såg Margareta i ett galleri. Den var såld, men konst­nären skapade en ny.

Foto: Per Kristiansen

I köket lagar Björn varje morgon sin specialgröt, den äts på ett bord som är hundra år gammalt.

Foto: Per Kristiansen

Konst och musik. Skulptören Torsten Fridh är rikt representerad hos Ranelids. Björn är jazzintresserad, här Alice Babs fångad av ­fotografen Bengt H. Malmqvist.

Foto: Per Kristiansen

I arbetsrummet jobbar många olika typer av muskler. Från väggen övervakas skrivandet av bilder på Björn själv ­och Ivar Lo-­Johansson.

Foto: Per Kristiansen

Björn fick ­Augustpriset för romanen Synden. Han har även skrivit om August Strindberg vars dotter Grete bodde i just den här våningen.

Foto: Per Kristiansen

Böcker, Björn, basker. Ranelid i rollen som Fritiof Nilsson Piraten, här tolkad av konstnären ­Johan ­Falkman.

Foto: Per Kristiansen

Författaren bjuder in till våningen på puckeln med ett leende brett som Hornsgatan, den urbana sagostigen av bilar och livsöden utanför fönstret som verkar leda ända upp i evigheten.

Böcker pryder från golv till tak, 6 000 till antalet. Lägenheten har rum med insikt, men också en bedårande utsikt. Björn Ranelid blickar ut över Maria Magdalena kyrkogård som huserar kollegerna Lasse Lucidor och Evert Taube.

Annons
Annons
Annons