Annons
X
Annons
X

Björn Granath död – blev 70 år: ”En trollkarl på scenen”

Den folkkäre skådespelaren Björn Granath är död. Hans familj bekräftar för TT att han har avlidit efter en kortare tids sjukdom. Han blev 70 år.

– Ingen text, ingen dramatiker och inget scenrum var honom främmande. En trollkarl och en lysande skådespelare, säger Dramatenkollegan Ingela Olsson.

Av SvD, TT
Björn Granath 1946–2017
Björn Granath.
Björn Granath. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mest känd är kanske Björn Granath för sin roll i filmerna om Madicken på slutet av 1970-talet. Som Madickens pappa, den empatiske tidningsredaktören Jonas Engström, vann han svenska folkets hjärtan.

Granath, född 1946, påbörjade sin skådespelarbana inom studentteatern och Pistolteatern i Stockholm. Själv betraktade han sin tid i den fria teatergruppen Narren som sin verkliga utbildning, och under 1970-talet deltog han i det så kallade Tältprojektet.

1987 knöts Granath till Dramatens fasta ensemble, där han sedan blev kvar i 30 år. Han spelade i Dödsdansen, Hamlet, Muntra fruarna i Windsor och Som löven i Vallombrosa. Han regisserade även pjäsen Rickard III som sattes upp på Riksteatern 2016.

Annons
X

– Det är svårt att ta emot ett sådant här besked. Björn Granath satte sin prägel på Dramaten och det svenska teaterlivet under lång tid, han har haft en väldigt betydelse. En skådespelare ut i fingerspetsarna, märkvärdigt mångsidig. Alltid med omsord om språk och tanke och meningen med teatern, och en älskad medarbetare, säger Dramatens teaterchef Eirik Stubö i en kommentar.

Dramatenskådespelaren Ingela Olsson beskriver Björn Granath som en mycket kär kollega:

– Att Björn Granath inte längre finns kan jag ännu inte förstå och ta till mig. Ingen text, ingen dramatiker och inget scenrum var honom främmande. En trollkarl och en lysande skådespelare, säger Olsson i en kommentar.

För den bredare svenska filmpubliken är han även välkänd från Lasse Åbergs ”Sällskapsresan II – Snowroller” från 1985, där han spelar rollen som den snåle pappan Göte Jönsson. Repliken ”Tyngden på dalskidan, älskling” känner nog de flesta vuxna svenskar till.

Han har även medverkat i flertalet prisade filmer, så som Oscarsbelönade ”Pelle Erövraren”, ”Så vit som en snö”, ”Jerusalem” och ”Män som hatar kvinnor”. Han arbetade även med Ingmar Bergman i en rad tv- scen- och filmproduktioner. Han mottog Eugene O’Neillstipendiet år 2003.

Skådespelaren Irene Lindh arbetade tillsammans med Björn Granath så sent som en månad sedan. Med start i april skulle de ha stått på scen tillsammans igen i Stefan Larssons uppsättning av ”Richard III” på Dramaten.

Lindh beskriver sin vän och kollega som en ”klippa”, både som person och skådespelare.

– Han var en underbar, utomordentlig person och skådespelare. I arbetet var han alltid trovärdig, i allt han gjorde. Han var ingen divaskådis, ingen manschauvinist som skulle synas och höras till varje pris och det var oerhört befriande. Han var en äkta och helgjuten skådespelare, säger hon.

Björn Granath blev 70 år.

Annons
Annons
X

Björn Granath.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X