Foto: Alamy, pressbild.
Resa

Björn af Kleen guidar till USA:s charmiga småstäder

DN-journalisten Björn af Kleen, aktuell med boken Amerikaner, tipsar om USA:s sömnigaste småstadshålor och mest idylliska kuststäder.

Berkeley, Kalifornien

Student- och hippiestaden som breder ut sig över kullarna nordost om San Francisco rymmer det bästa av Kalifornien på liten yta. Här intervjuade jag den legendariska visselblåsaren Daniel Ellsberg som på 1970-talet avslöjade sanningen om Vietnamkriget genom att läcka tusentals hemligstämplade dokument från försvarsdepartementet till New York Times; historien berättas i Hollywoodfilmen The Post. Ellsberg, idag 88 år gammal, kör en röd sportbil och för sig som något av Berkeleys okrönte konung.

Annons

Traverse City, Michigan

Foto: Alamy

Staden förvandlas under sommarhalvåret till strandparadis med kritvit sand och blått vatten vid Michigan Lake. Missa inte körsbärsfestivalen. Jag var utbytesstudent i Traverse City när jag var 16 år gammal och staden kommer alltid att vara sinnebilden av småstads-USA för mig: familjeliv i stora bilar och båtar, picknick på sanddynerna, skidåkning under vintern. En flack natur som påminner lite om Gotland.

Fairhope, Alabama

En välmående håla med sydstatscharm och milt klimat året om. Här följde jag en familj som röstade på Trump och som försvarar nästan allt han gör, men som ändå skiljer sig från den svenska klichébilden av presidentens beundrare. Familjen Warner i Fairhope har tänderna intakta, driver en liten fastighetsrörelse och joggar i gryningen. De är starkt konservativa, misstror välfärdsstaten, går till kyrkan om söndagarna – men lever ändå ett rätt bekvämt liv. Dottern gav mig dessutom storstryk i tennis på en lokal countryclub.

Charlottesville, Virginia

Foto: Alamy

Namnet kommer för överskådlig framtid att förknippas med högerextrema kravaller, men är i själva verket en lugn och vacker universitetsstad medvälbevarad historia. Jag körde dit på några timmar från Washington DC på veckodagen av kravallerna och vandrade runt i den lilla innerstaden, bland bokhandlare, yogaställen och ekologiska kaféer. Det mest provocerade för extremister är det som fungerar och Charlottesville ger intryck av att vara ett amerikanskt idealsamhälle.

Naples, Florida

Tropiskt pensionärsparadis med delstatens bästa grillade fisk. Vill man till Florida men har tröttnat på det kaotiska nattlivet i Miami kan man göra en avstickare till Naples, där allt tycks ske i slowmotion. Jättelika stränder med delfiner som hoppar ur vattnet och ett fågelliv så exotiskt att det kunde vara skapat av Walt Disney själv.

Foto: Alamy, pressbilder.

Till Toppen