Annons
X
Annons
X

Björklunds tal: ”Vi går till val med framtidens idéer”

I dag höll Folkpartiledaren Jan Björklund tal i Almedalen. Förbättringar inom äldrevården och lärlingssytem var ett par av löftena som gavs i talet. Samtidigt passade Folkpartiledaren på att kritisera S för föråldrad politik. ”Vi går till val med framtidens idéer”, sa Björklund.

Trots att regnet hotade och vädret inte var lika strålande som under Lars Ohlys tal igår och Fredrik Reinfeldts i förrgår var det väldigt mycket folk på plats för att lyssna på Folkpartiet. Fler än som kom för att höra på Ohly. Applåderna var också högre.

19.37: Björklund avslutar efter att ha talat i över 35 minuter:

– Vänstertrojkan går till val med gårdagens idéer. Vi tänker gå till val med framtidens idéer.

Annons
X

19.36: Björklund anklagar S för att gå till val på Göran Perssons politik.

Nu har arbetsgrupper jobbat i flera år på den socialdemokratiska förnyelsen. Ni får väl bedöma hur nytt det är: högre skatter på arbete, högre skatter på företag, högre bidrag för att inte arbeta.

19.34: Björklund talar om att flera partier i dag vill kalla sig liberala, men säger att många av dagens partier skapades för att bekämpa liberalismen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi liberaler gläder oss åt att liberalismen är på modet. Men man måste komma ihåg att de liberala idéerna inte alltid är gångbara. Och då är det viktigt att vi har ett starkt parti i Sverige som inte bara förespråkar liberala idéer när det ligger i tiden och passar opinionen, utan som gör det av inre övertygelse. Det är därför som Folkpartiet finns.

  Han räknar upp att FP var först med att förespråka EU, bygga ny kärnkraft och kunsdkapsinriktad skolpolitik.

  19.30: Gasledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland kommer upp.

  Björklund menar att Sverige är unikt eftersom vår elektricitet kommer till utan att bidra till växthuseffekten.

  Han menar att en förtlaring till det är vattenkraften. Men han menar att den andra förklaringen är kärnkraften. Han säger att alternativet är klimatdålig el från till exempel gas, och refererar åter till gasledningen i Östersjön.

  – Det är hög tid att också Sverige får en modern energipolitik som släpper fram ny kärnkraft. För klimatets skull.

  19.27: Björklund menar att de vanligaste sätten att bli rik i Sverige är genom arv eller fastighetsklipp, inte genom arbete.

  Han kritiserar de rödgröna för att vilja höja skatten.

  – De rödgröna är emot att människor kan bli rika. Vi är emot att människor blir fattiga.

  Det möts av rungande applåder.

  19.26: Björklund talar om vikten av lärlingssystem genom att berätta som Sandra, som han talat med, som säger att hon förstår bäst när hon gör saker med händerna.

  – I Danmark och Tyskalnad som har lärlingssystem har de lägre ungdomsarbetslöshet än i Sverige.

  – Alla vill faktist inte gå på universitetet och det är bättre att ungdomar försörjer sig på lärlingsjobb än på socialbidrag.

  19.22: Björklund berättar om sin bakgrund, och att han ätr den försrta i siin familj som struderat längre än vad som krävs. Han menar att han behövde lärare

  – Jag hade inte stått här i dag utan lärare med höga ambitioner och högre krav. Jag hade inte stått här idag utan lärare som ibland också sade ifrån och satte gränser när vi betedde oss illa. Jag tror att jag vet något om skolans betydelse.

  Björklund menar att det är svårare för de elever som har föräldrar som inte själva pluggat.

  – Skolan ska utmana dem som inte får utmaningar hemifrån.

  Björklund går till attack mot Socilademokraterna:

  – Den socialdemokratiska skolan har varit grymmast för dem som kommer från hem utan studietradition. Den moderna socialdemokratiska skolpolitiken har varit ett enda långt svek mot arbetarklassens barn

  19.20: Han kommeterar att Milöjöpartiet nu accepterar betyg i högstadiet, och säger att det är ett steg i rätt riktning, men att de behövs redan i mellanstadiet.

  – Med de nya läroplanerna införs tydliga kunskapskrav och nationella prov i årskurs sex. Vad är det för vits med de kunskapskraven om man inte tydligt får berätta om eleverna har nått målen eller inte?

  Han kritiserar också att MP:s Maria Wetterstrand sagt att FP är för inriktade på kunskap och för lite på kritiskt tänkande och kreativitet.

  – Verklig kreativite t och kritiskt tänkande utvecklas bäst i en kunskapsskola inte i en flumskola.

  19.16: Nästa tema är globalisering.

  – Det pågår en aldrig tidigare skådad omvandling av världsekonomin. Globaliseringen påverkar människor och länder i ett rasande tempo. Globaliseringsdebatten blir ofta negativ och lyfter fram eländesbeskrivningar. Men globaliseringen är fantastisk. Fler människor går och lägger sig mätta på kvällen än i någon tidigare generation.

  Han kopplar ihop det med skolan och utbildning och menar att om Sverige ska kunna konkurrera måste skolan kunna konkurrera.

  – Vi kan och ska ha en riktigt bra forsknings- och innovationsklimat, men ärligt talat; om unga inte går ut gymnasiet med godkända betyg är det ändå meningslöst.

  19.11 Björklund talar om beskedet om räntehöjning är ett tecken på att Sverige är på väg ur krisen.

  – De rödgröna partierna har haft återkommande kritik mot oss under de här åren; det regeringen har gjort har varit för sent, för lite och fel i sak.

  Men enligt Björklund är det alliansregeringens förtjänst att Sverige idag ligger i framkant i ekonomin i Europa.

  – De rödgröna har haft återkommande kritik - det regeringen gjort är för lite, fel och för sent.

  Han menar att om Saghlin varit statsminister under bilindustrikrisen skulle staten idag varit stor bilägare.

  19.08: Björklund fortsätter med att tala om läget i Afghanistan.

  – Talibanerna hatar att flickor går i skolan.

  Han kritiserar Ohly för kravet att USA ska ut från Afghanistan.

  Han menar att talibanerna skulle ta makten om världssamfundet drar sig ur landet.

  19.07: Björkund vill införa en ut och gå-garanti, och en rätt att välja mat-garanti.

  – De äldres rättigheter är viktigare än kommunens rättigheter. Ingen i Sverige ska behöva vara rädd att bli gammal.

  – I den aktiva generationen måste vi bättre försöka förstå äldres behov och äldres perspektiv.

  19.05: Jan Björklund börjar med att tala om äldrevården. Han citerar en 88-årig kvinna som i en tidning berättat att hon känner sig som en fånge med boja om foten.

  – Är det en äldreomsorg att vara stolta över att vbåra äldre ska sitt ainne den här tiden på året. Är det värdigt?, frågar Björklund retoriskt.

  Taktfasta applåder och jubel möter FP-ledaren.

  19.00 Innan Jan Björklund går upp talar förste vice ordföranden Helene Odenljung. Hon pratar om seminarier. Sedan presenterar hon huvudnummret: Jan Björklund.

  Måndag, Vänsterpartiets dag

  Söndag, Moderaternas dag

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X