Annons
X
Annons
X

Björklunds påhopp handlar inte bara om mig

Foto: SCANPIX

Folkpartiet är numera i sina valrörelser maniskt upptagna av oss socialdemokrater. I den senaste riksdagsvalrörelsen avslöjades att folkpartiet ägnat sig åt dataintrång hos socialdemokraterna. I den just nu pågående valrörelsen om vilka partier och personer som ska representera väljarna i Europaparlamentet har folkpartiledaren flyttat fokus: Nu hävdar Jan Björklund att jag som första namn på den socialdemokratiska valsedeln inte borde tilllåtas kandidera till uppdraget.

Så sent som i veckans partiledardebatt i riksdagen upprepade Björklund detta. Jag skulle ju kunna rycka på axlarna åt honom och bara tycka att han i stället borde ägna sig åt att skapa ordning i sitt eget parti. Men Björklunds påhopp handlar inte bara om mig utan om en betydande del av de svenska väljarna.

Mitt brott, enligt Björklund, är nämligen att jag för femton år sedan röstade nej till svenskt EU-medlemskap. Det gjorde jag tillsammans med nästan 47 procent av de väljare som deltog i den folkomröstningen. Med Björklunds liberala piska betyder det att vi därmed avsagt oss våra demokratiska rättigheter i förhållande till EU; vi kan inte kandidera till ett EU-uppdrag, vi har förverkat vår rösträtt. Vi är förvisade till ett passivt medborgarskap i EU där de okritiska entusiasterna – de mest genomborgerliga politikerna – ska ha fritt spelrum.

Annons
X

Det här är naturligtvis helt orimligt. Det är ljusår från allt som har med demokrati att göra och långt från det som hittills varit den liberala måttstocken.

Om man översätter Björklunds resonemang till exempelvis 1950-talets folkomröstning om pensionerna så skulle alla de borgerligt sinnade väljare som röstade nej till ATP inte ha beviljats den högre pensionen. Den folkpartist som lade ner sin röst i den avgörande omröstningen i riksdagen skulle möjligen kunnat få ut hälften av det nya pensionstillskottet.

Inför Europaparlamentsvalet är dock Björklunds attack upplysande. Valdeltagandet bland moderater och folkpartister är högt också i detta val. Däremot har det hittills varit betydligt svagare bland socialdemokratiska väljare. Och det vill Björklund uppenbarligen slå vakt om.

För alla som vill ha mer socialdemokrati och mindre högerpolitik i Europaparlamentet är det viktigt att göra precis tvärtemot folkpartiledarens önskan: Avstå inte din rösträtt. Rösta i Europaparlamentsvalet – för jobben och rättvisan och demokratin.

MARITA ULVSKOG

socialdemokratisk kandidat till Europaparlamentet

Fler artiklar på Brännpunkt svd.se
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X