Annons

Björklunds förslag öppnar inte dörrarna

Inget företag anställer en medarbetare som inte förväntas kunna sköta sitt jobb. I det närmaste alla jobb idag kräver stor yrkesskicklighet från medarbetarna. I de flesta jobb förväntas man också ha en hel del teoretiska färdigheter för att kunna läsa skriftliga instruktioner och inte sällan läsa och tala engelska med kunder och leverantörer. Regeringens förslag om en ettårig yrkesinriktad gymnasieutbildning är därför ett olyckligt snedsteg, skriver företrädare för Företagarna.

Under strecket
Publicerad
Elever som går yrkesinriktade utbildningar måste också ha en hel del andra färdigheter, skriver artikelförfattarna.
Elever som går yrkesinriktade utbildningar måste också ha en hel del andra färdigheter, skriver artikelförfattarna. Foto: IDA EKLUND/SCANPIX

Många av våra medlemmar är aktiva i branscher där dem som gått yrkesinriktade gymnasieutbildningar sedan kommer att arbeta. Att skicka en signal om att lärlings- och yrkesinriktade program är till för ”skoltrötta” elever är en farlig signal om att jobb i service, industrier och handel är okvalificerade och mindre attraktiva och ett direkt hån mot dessa företag och deras medarbetare.

Elever som går yrkesinriktade utbildningar måste också ha en hel del andra färdigheter, skriver artikelförfattarna.

Foto: IDA EKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons