Annons
X
Annons
X

Björklund: ”Varit för flata att sätta gränser för toleransen”

Den liberala vågen sedan Berlinmurens fall står på spel – och världen riskerar att bli en ”förfärlig plats” att leva på. Liberalernas ledare Jan Björklund tänker slåss för mitten i en polariserad värld. Med mer EU och samtidigt en hårdare strid för svenska värderingar.

– Vi har varit för flata när det gäller att sätta gränser för toleransen, säger Björklund.

Politiken efter brexit och Trump
[object Object]
Jan Björklund tror att valrörelsen 2018 kommer att skilja sig från 2014 när det gäller tonläget i migrationsfrågan. – Men det beror inte på Trump utan på att verkligheten har ändrats. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Midsommarafton på den västgötska landsbygden. Liberalernas partiledare Jan Björklund hissar den svenska flaggan när nyheten om brexit når honom. Han funderar över symboliken med ”nationalstatens främsta och mest kraftfulla symbol”.

I alla fall är det så han beskriver det i sitt tal i Almedalen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När Jan Björklund äntrar scenen i Visby börjar han med att säga att han slängt talet han tänkt hålla. För att prata om något ”ännu större”. Han talar om den djupa finanskrisen, om globaliseringens förlorare – och om likheter med 30-talet då auktoritära ledare med populistiska budskap erövrade Europa och ”den liberala demokratin gick under”.

  Annons
  X

  Där är jag oerhört självkritisk mot mig själv och vårt parti

  Nu sitter vi i Jan Björklunds kontor i gamla riksdagshuset – efter både brexit och Trumps valvinst.

  Känner du personligen den här oron inför framtiden?

  – Ja, det är klart att jag gör, vi ser krafterna i valresultaten. Trump säger att han inte ska ha frihandel, det är absurt. Och det är samma jargong i Storbritannien. Om det skulle genomföras fullt ut kommer världen att bli en förfärlig plats att leva på, säger han.

  – Det är liberalernas huvuduppgift att ta kampen.

  I Jan Björklunds historiebok har världen haft en liberal våg sedan Berlinmurens fall 1989, en succé med rekordhög tillväxt, färre fattiga och minskad barnadödlighet.

  Jag tror att Löfven gjorde Sverigedemokraternas valrörelse mycket på det budskapet.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Men de senaste åren har det blivit klart att många medborgare i västländerna inte känner optimismen. Missnöje och oro har brett ut sig – även i Sverige.

  – Parallellt med finanskrisen har vi haft ett totalt sammanbrott i Mellanöstern som leder till flyktingvåg och terroristhot. Allt sammantaget skapar en stor oro, som populisterna skickligt utnyttjar. De sår misstänksamhet om att våra länders system, regeringar och partier har varit otillräckliga, säger Jan Björklund.

  I denna polariserade värld måste mittenpartierna ta initiativet mer än vad man gjort, menar Björklund.

  – Lösningen måste vara att lösa de problem som skapar oro, att rycka undan mattan, det räcker inte att stå och skälla på partierna och väljarna att de är rasister nazister och kommunister.

  Kan mitten komma igen?

  – Absolut, det handlar i grunden om att lösa samhällsproblemen, och då kommer attraktionskraften hos populisterna att avta.

  Jan Björklund menar att missnöjet och oron till stor del i Sverige kokat ned till en sak: migrations- och integrationsfrågan – där två ytterligheter tillåtits dominera debatten.

  – Den ena vill stänga Sverige och anklagar oss andra för att vara naiva och för att förstöra Sverige, på den andra låter det som att det inte ska finnas några begränsningar och att vi som problematiserar integrationen ägnar oss åt rasism, säger Jan Björklund.

  – Där är jag oerhört självkritisk mot mig själv och vårt parti, men också ett bredare spektrum i mitten.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Jag är uppriktigt bekymrad över att vi kan få en verklig backlash när det gäller jämställdheten 

  Liberalernas ledare är också självkritisk till hur integrationen hanterats – där fokus legat på jobbfrågan.

  – Ett mer kontroversiellt fokus handlar om värderingar. Vi har haft svårt att förhålla oss till två liberala mål som hamnar i konflikt. Det ena är att alla ska få välja hur de ska leva, å andra sidan kommer människor hit från kulturer där man ägnar sig åt kvinnoförtryck. Ja, men ska man tolerera det då? Vi har varit för flata när det gäller att sätta gränser för toleransen.

  Det finns ju lagar?

  – Det är riktigt, det är ju grunden, och de är för flata.

  Liberalerna vill att brott i hederskontext ska bestraffas hårdare, utbilda ensamkommande pojkar och förbjuda religiösa friskolor. Och fler ska utvisas. Björklund återkommer gång på gång till ordet ”flathet”.

  – Kommer man till Sverige och begår brott och befinns skyldig ska man inte vara välkommen här. Det är ett typexempel på en flathet.

  Jan Björklund tror att jämställdheten blir en ödesfråga och att många oroar sig för detta.

  – Jag är uppriktigt bekymrad över att vi kan få en verklig backlash när det gäller jämställdheten mellan kvinnor och män om vi inte hanterar detta.

  Finns det även risk för en ond spiral när politiker tävlar om att bekräfta folks oro?

  – Jo, absolut, samtidigt måste man beskriva samhällsproblem. Men jag minns Stefan Löfven i valrörelsen som sa att Sverige håller på att slitas isär gång på gång. Han trodde att han skulle få fler röster, men de gick till SD. Jag tror att Löfven gjorde SD:s valrörelse mycket på det budskapet, säger Björklund.

  – Själv tycker jag att det är överdrivet. Sverige håller inte på att slitas isär, men det är klart att vi har utmaningar och problem. Och det är klart att retorik påverkar.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Björklunds utmaning – enligt honom själv: Att stå i mitten och hålla två tankar i huvudet samtidigt. Å ena sidan: Sverige har varit enormt framgångsrikt och hade inte klarat sig utan invandring. 700 000 utrikesfödda går till jobbet varje dag, 70 000 är småföretagare. Å andra sidan: Utanförskapsområden med social hopplöshet och en topplats när det gäller IS-terrorister per capita i EU.

  – Om en politiker bara beskriver en sida kommer man att tappa trovärdighet. Fram till 2014 beskrev både Alliansen och de rödgröna närmast bara den positiva, medan SD bara beskriver den andra, säger Björklund.

  I nuläget verkar dock inte suget efter Björklundliberalismen vara enorm. Liberalerna ligger strax under valresultatet 2014 i Sifo och har svårt att lyfta. Men Björklund ser sin nisch.

  – Lösningen är att pendeln inte kan svänga från fri invandring till att stänga gränserna, vi måste hitta en långsiktig lösning där vi förenar realism med humanism. Där har det politiska mittfältet ett ansvar för att ta tillbaka samhällsdebatten och det har jag bestämt mig för att göra, säger han.

  Jan Björklund tror att valrörelsen 2018 kommer att skilja sig från 2014 när det gäller tonläget i migrationsfrågan.

  – Men det beror inte på Trump utan på att verkligheten har ändrats.

  Annons

  Jan Björklund tror att valrörelsen 2018 kommer att skilja sig från 2014 när det gäller tonläget i migrationsfrågan. – Men det beror inte på Trump utan på att verkligheten har ändrats.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 4
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 4
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 4
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X