Annons
X
Annons
X

Björklund tror Sverige slopar kronan inom 10 år

Opinionsvinden för ett svenskt medlemskap i den europeiska valutaunionen kommer snart att vända och inom mindre än ett decennium kommer Sverige att vara en del av eurozonen. Det är Folkpartiledaren Jan Björklund övertygad om.

[object Object]
Utbildningsminister Jan Björklund (Fp). Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Stödet för ett svenskt euromedlemskap har sjunkit stadigt de senaste åren, inte minst på grund av krisen i sydeuropeiska länder såsom Grekland, Portugal och Spanien. I Statistiska centralbyråns (SCB) senaste undersökning om svenskarnas eurosympatier från i våras var endast 11 procent för medan hela 81 procent var emot. Jan Björklund tror dock att opinionens vindar snart kan vända.

– Den här opinionen är väldigt flyktig, 2009 var det en majoritet som ville vara med, säger han i en intervju med Reuters och hänvisar till att så sent som hösten 2009 var det fler som var för (44 procent) än emot (42 procent) ett medlemskap, enligt SCB.

Enligt Björklund har den sydeuropeiska krisen fått valutasamarbetet att reformeras och stramas upp för att något liknande inte ska kunna hända igen, bland annat genom finanspakten och införandet av en bankunion. Det är åtgärder som kommer att ge eko i opinionen.

Annons
X

– Om det finns en känsla av att det är tack vare åtgärder från EU som krisen går mot sitt slut och EU omstruktureras så kommer stödet att gå upp rätt kraftigt igen.

En omstrukturering av det europeiska valutasamarbetet kommer att få svenskarna att byta åsikt, vilket i sin tur kommer innebära att Sverige tar plats bland euroländerna inom en ganska snar framtid, resonerar Björklund.

– Det är kortare än tio år, säger Björklund som poängterar att på lite sikt har Sverige egentligen inget val än att ansluta sig. På grund av att det politiska samarbetet mellan euroländerna blir allt tätare framöver och allt fler beslut fattas i den gruppen, skulle ett svenskt utanförskap vara oklokt.

– Vår nation lever på att exportera produkter till Europa. Att i ett sådant läge stå utanför ett ekonomiskt samarbete, det är ingen bra idé.

Vad vet du om euron? quiz.svd.se Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se

Johan Sennerö

Annons
Annons
X

Utbildningsminister Jan Björklund (Fp).

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X