Annons
X
Annons
X

Om barnäktenskap: "Socialpolitiskt haveri"

Jan Björklund kräver att regeringen tillsätter en "haverikommission" som utreder de sociala myndigheternas agerande efter att asylsökande barn som är gifta fått bo tillsammans med sina makar, trots att barnäktenskap är förbjudet i Sverige.

– Att svenska kommuner placerar minderåriga flickor hos vuxna män är inte acceptabelt, säger Björklund.

[object Object]
Jan Björklund (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

Med höstens stora invandring har det kommit fler gifta asylsökande barn till Sverige än tidigare. Enligt de sex kommuner som Sveriges Radio talat medhandlar det om minst ett 70-tal barn, troligen fler.

Fem av sex kommuner uppger att barn över 15 år som vill vill leva ihop med den som de är gifta med ofta får det trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag.

De flesta är flickor mellan 15 och 17 år, men Ekot har också fått berättelser om 13 och 14 åringar och om enstaka pojkar.

Annons
X

– Det är ett socialpolitiskt haveri att svenska myndigheter och kommuner på detta sätt medverkar till att legitimera barnäktenskap, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

**Han kräver att **regeringen tillsätter en "haverikommission" som utreder de sociala myndigheternas agerande.

– De här flickorna är fruktansvärt utsatta. Samhällets signaler ska vara tydliga. Barnäktenskap är inte acceptabelt, säger Björklund.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Ekot har talat **med de sex kommuner som tagit emot flest flyktingar. I dem uppger man att det handlar om minst ett 70-tal barn.

  – Om det är möjligt så ska man inte bo tillsammans, särskilt inte om man är jätteung, men det kan ju också vara så att det är två minderåriga som är gifta med varandra så det går inte att generalisera och enkelt säga att det ska vara på det ena eller andra sättet, säger Liselotte Tronders är biträdande enhetschef på socialjouren i Stockholm, en av de berörda kommunerna.

  Annons

  Jan Björklund (L).

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X