Annons
X
Annons
X

Björklund: Nu startar valrörelsen

Regeringen gav sig i förmiddags ut på tågturné tvärs över Sverige.

(uppdaterad)

– Nu sätter valrörelsen igång, sade Folkpartiledaren Jan Björklund.

På tåget till Göteborg fanns 14 ministrar, inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M). De skulle bland annat hålla ett regeringssammanträde ombord. Huvudsyftet med resan är dock att visa upp den borgerliga alliansen och tydliggöra alternativen sedan den rödgröna oppositionen i går presenterat sin ekonomiska politik.

– Nu finns två tydliga alternativ, ett för jobb och företagande och ett som står för ökande bidrag. Vi ska stanna till i ett antal städer på vägen och berätta för medborgarna om vår syn på alternativen, sade Björklund.

Annons
X

Han tror att det går lättare för regeringen att vända det dystra opinionsläget för regeringen efter det att de rödgröna lagt korten på bordet.

De fyra partiledarna skulle stanna i Norrköping för att åka spårvagn och delta i en offentlig utfrågning. Partiledarna ska även ha ett gemensamt framträdande i Borås på eftermiddagen. Några av ministrarna steg av redan i Södertälje. Andra skulle hoppa av på vägen.

På Centralen i Stockholm möttes partiledarna av demonstranter som protesterade mot att för lite görs för att få ned ungdomsarbetslösheten. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin passade på att till de många journalisterna kritisera oppositionen för att avskaffa nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga.

Centerledaren Maud Olofsson kallar de rödgrönas förslag för en ”straffskatt” på unga.

– Man minskar radikalt möjligheter för unga att få jobb, sade Olofsson.

Vid en presskonferens ombord på tåget presenterade den borgerliga alliansen sin egen redogörelse för arbetet med att uppfylla vallöftena från 2006. Enligt den så har 103 av 131 löften genomförts. Ytterligare 23 håller på att genomföras medan fem inte infriats. Bland de fem finns avskaffad värnskatt, sänkt maxtaxa på fritids och att statens kostnader för trafikskador ska överföras till trafikförsäkringen.

Olofsson gav sig själv och regeringen gott betyg.

– Vi har genomfört det vi lovat, vi har åstadkommit det vi ville åstadkomma, men det återstår mer att göra, sade hon och hänvisade till den borgerliga alliansens valmanifest i mitten av augusti då nya åtgärder ska presenteras.

För att peka ut skillnader gentemot den rödgröna oppositionen avlade de fyra partiledarna också nio vallöften om vad de inte ska göra, till exempel inte införa kilometerskatt för tung trafik, inte kvotera föräldraförsäkringen och inte göra det dyrare att anställa unga.

Peter Wallberg/TT
Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X