Annons
X
Annons
X

Björklund: ”Obegripligt – detta är vad Ryssland vill”

Liberalernas partiledare Jan Björklund är mycket kritisk till regeringen och Försvarsmaktens nya besked om att återuppta kontakterna med Ryssland på försvarsattachénivå.
– Det är helt obegripligt när Ryssland för en så aggressiv utrikespolitik, säger Björklund till SvD.

Det skärpta säkerhetsläget
Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Allt utbyte mellan den svenska och ryska militären har legat nere efter Rysslands annektering av Krim 2014. I Moskva och Stockholm har ländernas försvarsattachéer varit stoppade från att delta i det normala militära utbytet genom att besöka genomgångar och övningar. Nu byter regeringen och Försvarsmakten linje, vilket SvD kan berätta.

– Försvarsmakten har sedan en tid tillbaka återupptagit de militära kontakterna genom våra länders respektive försvarsattachéer. Skälet till det är att vi ser att det finns ett behov av dialog med Ryssland i operativa syften, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Liberalernas Jan Björklund säger till SvD att beslutet är både ”olämpligt och obegripligt”.

Annons
X

– Detta är vad Ryssland vill. Att länder successivt, som Sverige och länder i Europa, ska tröttna på sanktionerna och trappa upp förbindelserna till normal nivå.

Han fortsätter:

– Bakgrunden till att relationerna är frysta är Rysslands annektering av Krim, och den har inte förändrats, så att man återigen ska trappa upp relationerna är svårbegripligt och fel signal.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att Ryssland ska förstå att vi inte kommer att ge oss. Risken är att Sverige veknar för att vi inte orkar hålla ut i våra protester.

  Vad borde signalen vara istället?

  – Att Ryssland ska förstå att vi inte kommer att ge oss. Risken är att Sverige veknar för att vi inte orkar hålla ut i våra protester.

  Är det inte bra att avdramatisera relationen med Ryssland långsiktigt?

  – Ja, fast det är Ryssland som måste upphöra med sin annektering av Krim. Det är det som är förutsättningen. Att agera så här gör att Sverige slår in på en väg där man åter-normaliserar situationen trots att annektering kvarstår. Då har man ju accepterat annekteringen.

  Han menar att det ”inte är en slump” att beskedet kommer innan utrikesminister Margot Wallströms (S) resa till Moskva.

  – Tänk om det var vi själva som varit utsatta och omvärlden tröttnar efter ett tag. Det måste vara så att man markerar oerhört starkt när det kommer till folkrättsbrott som Ryssland har gjort. Jag ska begära en förklaring av regeringen i nästa möte med utrikesnämnden, avslutar Björklund.

  Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark är kritisk till att oppositionen inte tillfrågats.

  ”Regeringen saknar svar på vad som skett sedan dess som motiverar att man återupptar detta i en kontext där annekteringen består och rysk militär är involverad i såväl Syrien som östra Ukraina. Detta tillsammans med uppmjukade skrivningar i utrikesdeklarationen är fel signal inför Wallströms besök i Moskva. Det är anmärkningsvärt att regeringen inför en sådan här viktig förändring i relationen med Ryssland inte sonderat med oss i oppositionen”, skriver han i ett mejl till SvD.

  Annons

  Liberalernas partiledare Jan Björklund.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X