Annons
X
Annons
X

Björklund kräver att kommunerna prioriterar skolan

Utbildningsminister Jan Björklund.
Utbildningsminister Jan Björklund. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tror att statsbidrag och krav på kommunerna att freda skolan ska lindra krisen. Han tror inte att effekterna blir lika stora som de blev efter 1990-talets ekonomiska kris.

Hur ser du på siffrorna att tre av fyra kommuner skär ned i skolan?

– Jag kräver att kommunerna nu i tuffa tider prioriterar skolan. Gymnasieskolan minskar nu kraftigt under några år därför att elevantalet minskar kraftigt. Så en del varsel kan vara motiverade. I gengäld måste man bygga ut förskolan därför att antalet små barn ökar och så måste kommuner alltid kunna skifta i takt med demografiska förändringarna. Men med det sagt bedömer jag att de ökade statsbidragen till kommunerna nästa år och en tydlig kommunal prioritering av skolan tillsammans kommer att lindra effekterna av krisen för skolväsendet.

Annons
X

Lärarförbundets ordförande anser att staten bör föra till öronmärkta pengar till skolorna redan i höstbudgeten. Hur ser du på det?

– Det har vi tagit ställning till. Statsbidragen fokuseras på år 2010 därför att vi bedömer att det året blir det värsta under den här krisen för kommunsektorn. För 2009 är budgeten redan lagd för kommunerna. Även om vi i höst skjuter till pengar så är det för sent för innevarande år i kommunerna.

– Jag är helt övertygad om att vartenda fackförbund i Sverige anser att staten ska skjuta till ännu mera pengar till just deras område. Men regeringen har också ett överordnat ansvar för att hålla statsfinanserna under kontroll. I en djup kris blir det alltid en avvägning. Vi har skrapat fram precis alla pengar som det går att skrapa fram utan att äventyra de offentliga finanserna i Sverige. Men utöver det krävs det också att kommunerna prioriterar skolan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur ska du som utbildningsminister säkra att effekterna av den här krisen inte blir lika stor som de blev under 1990-talet? Bland annat har andelen elever som inte kommer in på gymnasiet minskat.

  – De som nu går ut nian, de började grundskolan långt efter 90-talskrisen. Att svensk skolas resultat sjunker har i huvudsak att göra med en felaktig skolpolitik som har förts under många, många år. Det är inte i första hand ett resultat av 90-talskrisen. Krisen nu ser besvärlig ut för oss, men jag bedömer inte idag att det behöver bli så stora effekter på kommunsektorn som det blev på 90-talet. Det kan hända att det är en bedömning som man efter något år måste ompröva, men idag bedömer inte jag det.

  Varför inte?

  – Vi bedömer inte att det blir så långvarigt som det var då.

  – Jag skulle som utbildningsminister vilja att det helt gick att skydda hela utbildningsväsendet från den ekonomiska krisen. Om krisen blir djup och långvarig kan ingen garantera att det går att göra. Men vi gör vad vi kan: mera statsbidrag nu och krav på kommunerna att prioritera skolan. Jag hade en diskussion med till exempel Luleå kommun som får för lite statsbidrag, tycker de. Samtidigt sätter de in 30 miljoner per år i en ny arena som de bygger. Det är ett typexempel på hur man kräver att vi ska skjuta till pengar samtidigt som man sprätter bort pengar på saker som inte kan tillhöra välfärdens kärna.

  Ett krav som har framförts är att staten ska ta större ansvar. Vill du förstatliga skolan?

  – Jag vill göra det.

  Har du med dig alliansen?

  – Nej! Men jag menar att det bör ske. Olikheten mellan olika kommuner blir väldigt, väldigt stor i den här kommunaliserade skolan, men inget annat parti stödjer tyvärr den tanken.

  Annons
  Annons
  X

  Utbildningsminister Jan Björklund.

  Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X