Annons

Björklund kan inte smita från ansvaret

Det duger inte att som Jan Björklund ”känna sig provocerad” över att ett skoltillstånd säljs på Blocket. Det är Björklund som har det fulla ansvaret för att systemet ser ut som det gör – och det är följaktligen han som har makt att förändra det, skriver Gabriel Wikström, SSU.

Under strecket
Publicerad

En halv miljon kronor. Det är priset på att köpa ett tillstånd för att starta en skola, enligt en annons på Blocket som uppmärksammades i går. Då slipper du Skolinspektionens granskning av dig som köpare, vilka intressen kvalifikationer du har för att bedriva undervisning. Så länge du har en tillräckligt tjock plånbok spelar det ingen roll om du är lämplig som skolhuvudman.

Det är ett absurt system. När systemet är riggat så att vem som helst, bara du har pengar, kan köpa sig fri från alla krav på lämplighet för att bedriva skolverksamhet måste man ha mod att förändra det. Då duger det inte att som Jan Björklund ”känna sig provocerad”. Det är Björklund som har det fulla ansvaret för att systemet ser ut som det gör – och det är följaktligen han som har makt att förändra det.

Annons
Annons
Annons