Annons
”Euron är ju inte enbart en valuta, det är en lång rad ekonomisk-politiska samarbeten som följer med euron. Vår handel med EU ökar om vi inför den”, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.
”Euron är ju inte enbart en valuta, det är en lång rad ekonomisk-politiska samarbeten som följer med euron. Vår handel med EU ökar om vi inför den”, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Tomas Oneborg

Björklund: Är förvånad – mest över Moderaterna

Sverige bör gå med i euron och det snart – en åsikt Jan Björklund är rätt ensam om att driva i den svenska valrörelsen. När turen i SvD:s serie #svarapåfrågan kommit till Liberalerna är temat EU, och frågan är: Varför skulle det vara bra för svensk ekonomi att införa euron redan 2022?

Publicerad

Årtalet återkommer ett flertal gånger på Liberalernas hemsida. 2022 är den tidpunkt då Sverige bör gå med i eurosamarbetet och införa den gemensamma valutan.

Intressant nog visar sig Jan Björklund inte tycka att 2022 är särskilt realistiskt. Han börjar protestera innan frågan ens är färdigställd.

”Det är naivt att tro att ett exportberoende land som Sverige kan isolera sig från effekterna av länder som missköter sig”, säger Jan Björklund (L).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 6

Det kommer i stort sett bara vara Sverige och Danmark som inte har – och inte vill ha – den gemensamma valutan. Vi kommer att hamna i EU:s periferi, enligt Björklund.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 6

Grafik: Thomas Molén

Bild 3 av 6

Jan Björklund är noga med att påpeka att han absolut inte vill se ett federalt EU av amerikansk modell, men att ett viss mått av överstatlighet kan vara bra.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 6

”Vi kan ha en riksdag där upp till en tredjedel av ledamöterna vill se en ’swexit’. Räknar man bort britterna, finns det inget land i EU där vi ser något motsvarande. Därmed är EU en valfråga”, säger Jan Björklund.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 6
Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 6