Annons
X
Annons
X

Bjereld: "Man sätter bestämt stopp för tiggeriförbud"

Statsvetaren Ulf Bjereld (S) har tidigare skarpt kritiserat alla tankar på tiggeriförbud – men uttrycker nu sitt stöd för uppgifterna om att S vill skärpa lagstiftningen kring tiggeri. Orsaken: att förbjuda tiggande tycks inte vara på agendan.

– Jag är glad att vi har varit framgångsrika i den kampen, säger han till SvD.

Gatutiggeriet
Förbud mot tiggeri tycks inte längre vara på agendan efter nya beskedet från S, enligt Ulf Bjereld (S).
Förbud mot tiggeri tycks inte längre vara på agendan efter nya beskedet från S, enligt Ulf Bjereld (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraternas partiledning kommer att lägga fram flera förslag om att skärpa lagstiftningen kring tiggeri inför partiets stämma i april. Bland annat vill partiledningen skärpa ordningslagen, göra det lättare att avhysa tiggare från privat mark och införa förbud för att tjäna pengar på andras tiggande.

Men förslagen har kommit till först efter en intern dragkamp. Ulf Bjereld (S) – som är Förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet – har tidigare gjort sig till talesperson för en mildare hållning till tiggeri, bland annat genom att kalla det ”moraliskt felaktigt” att förbjuda fattiga människor att be andra om hjälp.

Men trots att partiledningen nu verkar vilja ta tuffare tag mot tiggeriet är Ulf Bjereld nöjd med beskeden, som de har presenterats i artiklar i Aftonbladet och SVT Nyheter.

Annons
X

– Förslagen är ju inte offentliggjorda än. Men mina principiella utgångspunkter är att man först och främst borde sätta stopp för tankar på att förbjuda tiggeri. Och som förslagen presenterades i olika medier i dag, har vi varit framgångsrika i den kampen.

Det är så du tolkar dagens besked?

– Det är inte på agendan och det tycker jag är mycket glädjande.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förslaget om att införa förbud för att tjäna pengar på andras tiggande ser Ulf Bjereld som oproblematiskt – men när det gäller förslaget att se över ordningsstadgar är han mer försiktig i sitt stöd till partiledningen. Här framhåller Ulf Bjereld att man då måste säkerställa att det inte sker på ett sätt som försämrar villkoren för migranter som befinner sig i Sverige.

  Men står du bakom förslaget?

  – Det beror på vad översynen utmynnar i. Den kan leda till en mer repressiv hållning, men den kan också utformas på ett sätt som stärker migranternas ställning och ger dem stabilare livsvillkor.

  Har det varit en intern kamp kring de här förslagen?

  – Jag kan inte kommentera det på det sättet. Men det är allmänt känt att det föregår en diskussion om hur vi bäst bekämpar orsakerna till tiggeri. Därför är jag glad att de skrivningar som vi sett i dag sätter bestämt stopp för ett tiggeriförbud.

  Annons

  Förbud mot tiggeri tycks inte längre vara på agendan efter nya beskedet från S, enligt Ulf Bjereld (S).

  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X