Annons
X
Annons
X

Bjästaskolans avslutningar granskas

Den uppmärksammade skolavslutningen i Bjästa, dit en våldtäktsdömd pojke bjöds in, har väckt Skolinspektionens intresse. De har valt att tidigarelägga en granskning av Bjästaskolan.

Foto: SVT:S UPPDRAG GRANSKNING

Läs mer om Bjästafallet

Hela historien hos Uppdrag granskning svt.se

Skolinspektionen siktar på att göra en grundlig genomgång av Bjästaskolans arbetssätt.

– Vi kommer framför allt att hålla ögonen på det som stack ut i Uppdrag Gransknings reportage; värdegrundsarbetet, hur ledningen fungerar och även skolavslutningen, säger Anette Nybom, chef för Skolinspektionens enhet i Umeå.

Det var på sommaravslutningen förra året som prästen Lennart Kempe valde att bjuda in en pojke som var dömd för våldtäkt av en flicka som han hade besöksförbud på. Båda hade tidigare gått på Bjästaskjolan, men pojken hade tvingats byta skola efter att han anmälts för våldtäkt. Flickan som utsatts deltog inte i skolavslutningen.

Annons
X

Enligt Anette Nybom är det alltid skolans ansvar vad som händer på avslutningar, och därför går det inte att skylla på att det var prästen som bjöd in pojken.

– Där finns det lärdomar att dra för många rektorer. Även om man lägger skolavslutningar i kyrkor har man ansvar för vad som händer där. Hur säkrar man att man har kontroll på vad som genomförs? Det är något de måste tänka på, säger Anette Nybom.

Skolan granskades även förra våren efter att den våldtagna flickans mamma anmält skolan till Skolinspektionen. Då kom man fram till att flickan inte fått tillräckligt stöd. En annan slutsats var att det inte var tydligt vem som var huvudansvarig för mobbniningsärenden på skolan.

Under hösten förra året följdes den granskningen upp, och då var slutsatsen att man åtgärdat kritiken som gällde mobbningsrutiner och ansvarsfrågan. Flickan hade då flyttat till en annan skola på grund av mobbningen.

I anmälan som flickans mamma gjorde mot skolan ingick även sexuell kränkning. Den delen lämnades över till diskrimineringsombudsmannen (DO) som ska utreda om skolan ska bli skyldig att betala skadestånd till flickan, skriver TT.

Nu är det alltså dags för ännu en granskning av Skolinspektionen.

– Förra gången tittade vi på den enskilda flickans fall. Nu handlar det om en rutinmässig granskning som vi ändå hade tänkt genomföra till hösten. Men efter de signaler vi såg i Uppdrag granskning tyckte vi att det fanns anledning att tidigarelägga inspektionen, säger Nybom.

Skolinspektionen kan välja att göra grundliga eller mindre grundliga genomgångar när de gör inspektioner. Har de fått signaler på att allt inte står rätt till gör de en grundligare koll, medan skolor som verkar sköta sig granskas mer ytligt. Bjästaskolan kommer att få granskas grundligt, enligt Nybom.

SvD.se har sökt Anders Fager, skolområdeschef i Bjästa, samt Inger Karlsson, rektor på Bjästaskolan, men inte lyckats nå någon av dem.

Annons
Annons
X
Foto: SVT:S UPPDRAG GRANSKNING Bild 1 av 2
Foto: SVT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X