Annons
X
Annons
X

Bjästafallet: Polisen utreder inte näthot

En Facebook-grupp med stöd till en pojke som dömts för två våldtäkter har stängts ned. Omkring 4 000 personer hade gått med i gruppen där hot och sexuella trakasserier framfördes mot de båda flickor som våldtagits. Men polisen i Örnsköldsvik säger till SvD.se att det inte pågår någon utredning kring hoten.

Hot på Facebook kan lämnas till polisen. Facebook-gruppen som syns på bilden är inte den som stängts ned. Till höger bild från skolavslutningen.
Hot på Facebook kan lämnas till polisen. Facebook-gruppen som syns på bilden är inte den som stängts ned. Till höger bild från skolavslutningen. Foto: FACEBOOK / SVT

Hoten och de sexuella trakasserierna mot flickorna togs upp av SVT:s Uppdrag granskning på onsdagen. En av de våldtagna flickorna vågar inte bo kvar och har lämnat hemorten.

Gruppen hade startats av pojkens mamma och Facebook blev uppmärksammad på sidan för ungefär en vecka sedan.

– Det är inte ok att hota och skriva de grova saker som stod där. Rent generellt stänger vi ned när en grupp bryter mot de användarvillkor som finns på facebook.com, säger Jan Fredriksson, talesman för Facebook i Sverige.

Annons
X

Gruppen kom till Jan Fredrikssons kännedom via en person som kontaktade honom via e-post, och han flaggade då ärendet vidare till Facebooks administratörer som omedelbart stängde gruppen.

– Saker som inte är acceptabelt i verkliga livet är inte acceptabelt på Facebook heller. Problemet är att många tycks tro att man kan bete sig annorlunda där, säger Jan Fredriksson.

Vad händer nu med de hot som skrevs där?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Facebooks handläggare har jurister som gör en bedömning och kan sända hoten vidare till polisen, säger Jan Fredriksson.

  Minst tre nya Facebook-grupper till stöd för de båda våldtagna flickorna fick snabbt tusentals medlemmar under torsdagen.

  Den blogg där stöd för gärningsmannen uttrycktes är från torsdagen inte heller längre tillgänglig. Pojken, som nu är 16 år, avtjänar för närvarande ett fyra månader långt straff på slutet ungdomshem.

  Bloggen som drevs av pojkens äldre bror anmäldes i december för förtal, bland annat eftersom flickorna hängdes ut med förnamn. Namnen togs senare bort från bloggen.

  Åklagaren beslöt den 14 december att inte väcka åtal.

  Hos polisen i Örnsköldsvik har ingen förundersökning inletts angående hot eller trakasserier på nätet.

  – Det är inga namngivna personer som hotas. Utan det är mer allmänt som att 'de borde dödas', 'hoppas de blir våldtagna', säger Leif Sundin, poliskommissarie i Örnsköldsvik.

  Men om alla vet vilka som avses i sådana hot?

  – Jo, om juridiken vore så enkel.

  Polis och åklagare är skyldiga att reagera om de får kännedom om något brottsligt.

  – Men här i Ö-vik har vi inte suttit och kollat bloggarna systematiskt. Det är mer om någon uppmärksammar en på något särskilt, säger Leif Sundin.

  När det gäller att den dömde pojken hade besöksförbud men ändå dök upp på skolans avslutning i kyrkan, menar Leif Sundin att inget brott har begåtts eftersom flickan inte var där.

  – Det är inte någon överträdelse eftersom de aldrig har träffats. Jag ser inte att det kan bli ett brott. Om hon hade varit där hade det varit ett brott, säger Leif Sundin.

  Men han räknar inte med att ha någon ytterligare kontakt med varken skolan eller kyrkan i fallet.

  Annons
  Annons
  X

  Hot på Facebook kan lämnas till polisen. Facebook-gruppen som syns på bilden är inte den som stängts ned. Till höger bild från skolavslutningen.

  Foto: FACEBOOK / SVT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X