Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

Bjarke Ingels bästa byggnadsverk

Foto: Alamy

Danske Bjarke Ingels är en av vår tids största arkitekter – och ett utmärkt exempel på att dansk form mår bättre än någonsin.

Text: Oskar Hammarkrantz - 28 september 2020
Annons

Ørestad, Köpenhamn, Danmark
Den nya stadsdelen Ørestad strax utanför Köpenhamn är en perfekt plats för den som snabbt vill orientera sig i modern, dansk arkitektur. Här har ett flertal framstående arkitekter, som Jean Nouvel, ritat byggnader. Men de mest spektakulära är signerade Bjarke Ingels egen byrå BIG. Bjerget består av lägenheter som tillsammans skapar just ett berg eller en backe, med varsin egen trädgård på taket. 8 Tallet kan med lite god vilja påminna om just siffran åtta, där bostäderna känns privata trots att de ligger precis bredvid och på varandra. I närheten återfinns också Amager Bakke, ett kraftverk med skidbacke på taket. 

Københavns Zoo, Köpenhamn, Danmark
Att ”sudda ut gränsen mellan inne och ute” är en överanvänd klyscha när det kommer till arkitektur. Men när det gäller att skapa en bra och trivsam miljö för pandor tillåter vi oss att använda klyschan ännu en gång. För det är precis vad
Bjarke Ingels har gjort på Köpenhamns zoo. Pandorna Mao Sun och Xing Er har nämligen fått ett 2 540 kvadratmeter stort hus som ska påminna om deras naturliga miljö. Formmässig inspiration har hämtats från yin och yang-symbolen, där hanpandan och honpandan kan hållas åtskilda till det är dags att ses under parningssäsongen. Att även vi människor får en fin utsikt över de imponerande djuren är en välkommen bonus.