Biverkningar ökar och fler får influensa

Svininfluensan forsätter att öka och nådde förra veckan rekordnivåer. Samtidigt stiger antalet anmälda biverkningar i samband med vaccineringen. Fem av dem gäller dödsfall.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den senaste statistiken både från Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket ger samma bild av epidemiläget i Sverige just nu. Svininfluensan fortsätter att spridas speciellt bland skolbarn i de norrländska kustlänen och i storstäderna. Dessutom ökar strömmen av biverkningsrapporter som en effekt av att fler och fler personer i riskgrupperna vaccinerar sig mot svininfluensan.

Förra veckan rapporterades 349 klart verifierade fall av svininfluensa till Smittskyddsinstitutet mot 197 veckan förre. Det innebär en ökning med 26 procent och en toppnotering även i jämförelse med de ”vanliga” influensorna som kommer varje år. Inga nya dödsfall har dock inträffat i Sverige, men antalet personer som fått vårdas på sjukhus dubblerats från 13 till 26. Spridningen tycks alltså fortfarande främst ske på ett antal skolor med tecken på att skolbarnen också börjat smitta sina småsyskon och föräldrar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons