Annons
X
Annons
X

"Bitcoin nära en teknisk kollaps"

En ledande utvecklare har sålt av alla sina bitcoin och lämnat projektet efter en infekterad strid. Beskedet fick kryptovalutan att rasa.

Ballonger med bitcoin-loggan.

Ballonger med bitcoin-loggan. Foto: Mark Lennihan/AP

Förra året klassades det som en av världens bäst presterande valutor. Nu säger en ledande utvecklare bakom Bitcoin att kryptovalutan är nära en teknisk kollaps.

Mike Hearn har varit utvecklare för Bitcoin under mer än fem år och ofta tagit på sig rollen presstalesperson. Men nu säljer han alla sina bitcoin och stänger dörren för fortsatt samarbete, enligt ett blogginlägg.

Han meddelar att han ser hela projektet som ett stort misslyckande och varnar för att nätverket står inför en teknisk kollaps. Han menar att datakraften saknas.

Annons
X

Det är inte första gången som Mike Hearn står i centrum för kontroverser runt projektet. Han var bland annat en av personerna bakom en egen version av valutan som skulle öka antalet möjliga transaktioner per sekund och göra valutan mer kommersiellt gångbar. Men han mötte på hårt motstånd.

Risken är nu, enligt Hearn, att nätverket för bitcoin slår i taket kapacitetsmässigt i takt med att antalet transaktioner ökar. Det skulle minska säkerheten och göra att betalningar inte kan genomföras som planerat.

– Om ett it-system som vårt slår i taket kommer helvetet att braka lös, sade Hearn nyligen i en intervju med Reuters.

Hearn menar att valutan därigenom har misslyckats.

– Tanken var att detta skulle bli en decentraliserad form av valuta som saknade systemviktiga delar. Men nu har den blivit något mycket farligare, nämligen ett system som är beroende av ett fåtal människor.

Värdet på valutan rasade med 10 procent efter blogginlägget. På måndagen var en bitcoin värd omkring 380 dollar, motsvarande cirka 3 550 kronor. Bitcoin är dock en valuta som tidigare gått igenom stora och snabba upp- och nedgångar.

Annons
Annons
X

Ballonger med bitcoin-loggan.

Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X