Annons

Bistro med mer än mat

En biosalong utan lokal, kockar som lagar asiatiskt och en driftig kulturtjej. Tre förutsättningar som ledde fram till Barbro – den populära biobistron under Liljeholmsbron.

Under strecket
Publicerad

Ellen Tejle driver Bistro Barbro vid Hornstull.

Foto: INGVAR KARMHED

Glaserad fläsksida.

Foto: INGVAR KARMHED

Ellen Tejle driver Bistro Barbro vid Hornstull.

Foto: INGVAR KARMHED

Glaserad fläsksida.

Foto: INGVAR KARMHED
1/2

Ellen Tejle driver Bistro Barbro vid Hornstull.

Foto: INGVAR KARMHED
2/2

Glaserad fläsksida.

Foto: INGVAR KARMHED

Det är inte alla bioföreståndare som dessutom är restaurangägare, men så är fallet med Ellen Tejle. Hon har alltid varit en projektmästare. Redan som barn hemma i Undrom i Ångermanland var hon med och ordnade olika evenemang.

– Byn har en kultur av föreningsliv, och vi barn fostrades i en anda att om man har en bra idé som man tror på ska man genomföra den, förklarar Ellen och berättar vidare hur hon startade sin första förening redan som tolvåring.

Senare har hon även startat kafé i Göteborg, regisserat pjäser, byggt upp Unga Teaternätet, jobbat med världsmusikfestivalen Urkult och suttit med i Akademin för amatörkultur – för att nämna några av projekten.

Som 24-åring blev hon bioföreståndare på Bio Rio vid Hornstull och var delaktig när biografen startade Salong 4 – Sveriges första biobar – på krogen Brofästet. Konceptet blev uppskattat och succén var inom räckhåll, men dessvärre blev restaurangen kortvarig och barbioprojektet såg därför ut att gå i stöpet.

Ellen fick en idé, varför inte ta över lokalen och öppna en egen restaurang? Men helt på egen hand skulle det inte gå. Hon ringde därför sin kusin Tim Alton, som just då var och bowlade med Andy Jones – en kockkollega från Yasuragi på Hasseludden.

Annons
Annons

– Och Andy hade jobbat med Niko (Bosanac) som driver nattklubben Medusa. Två dagar senare hade vi bestämt oss och var på väg att få en restaurang i knät, säger Ellen.

November 2011 öppnade Barbro, med asiatisk restaurang på gatuplanet och med biobaren återskapad en trappa ner. Stans krogrecensenter var inte sena att komma på besök och de lovprisade såväl maten som biokonceptet, men namnet Barbro fick däremot kritik av somliga.

– Barbro, bar och bro, ja jag vet, säger Ellen och förklarar att ordvitsen faktiskt inte alls skapades med flit.

Saken var den att kvartetten ville döpa sitt gemensamma ställe till något unikt och en rad kvinnonamn diskuterades, bland annat Barbro. Namnet betyder främling och biobaren var i sig ett udda inslag och ingen av ägarna är från Hornstull. Dessutom heter Andys mamma Barbro och när gänget googlade och upptäckte att det inte bodde en endaste Barbro vid Hornstull var namnvalet givet.

– Sedan kom kopplingen bar och bro, och då var det inget snack om saken, tillägger Ellen och berättar vidare att en stamgäst faktiskt tidigare hette Barbro.

– Hon har tagit bort namnet men nu när vi finns funderar hon på att ta tillbaka det igen.

Bistro Barbro ligger på Hornstulls strand 13 och är en kombination av bistro, bio och bar.

Glaserad fläsksida

4 portioner

1 bit ingefära, ca 5 cm

4–5 vitlöksklyftor

2 citrongräs

2 chilifrukter

Ca 600 g fläsksida med svål

Vatten

Soja

Sesamolja

Marinad

2 delar soja

1 del ättiksprit (12 proc)

1 del socker

1/2 del koreansk rödpeppar (alt chilipulver)

1/2 del sesamolja

Till servering

Buljongen

Ev citron

Svamp och grönsaker, t ex böngroddar och pak choy

  1. Bryn ingefära, vitlök, citrongräs och chili i en stor kastrull. Lägg i grissidan. Mät upp vatten och häll på så mycket att köttet täcks. Smaksätt med soja, en del soja till åtta delar vatten, samt 1 msk sesamolja per liter vätska. Smaka av, vätskan ska ha en bra sälta. Låt koka 3-4 timmar tills fläsket är mört.
  2. Ta upp fläsket och spara buljongen. Lägg fläsket i en form, blanda marinaden och häll över den och låt fläsksidan ligga i press över natten.
  3. Sätt ugnen på 220 grader. Skär bort den hårda svålen på fläsksidan utan att ta bort fettet. Värm fläsket i ugnen i 10–15 minuter. Pensla med marinaden flera gånger under tiden tills marinaden har karamelliserats.
  4. Fläsket skivas eller tärnas före servering. Servera gärna med buljongen som har silats och kokats upp igen och smaksatts med mer soja, sesamolja och eventuellt citronjuice. Tillsätt grönsaker efter eget tycke.

Lotta Ringdahl

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons