Annons
X
Annons
X
Världen
Krönika

Jenny Nordberg: Biståndspengarna som försvann

NEW YORK

Kvinnor som dör av att föda barn. Barn som dör innan livet har fått börja. Flickor som får sina könsorgan avskurna. Unga människor som tynar bort i aids. Av allt man skulle vilja ge sina sista slantar för att förhindra är det definitivt några saker. Och det finns en FN-organisation som ägnar sig åt just det. Den fick drygt 900 miljoner av mig och andra svenska skattebetalare förra året.

Det är inte alla länder som vill bidra till FN:s befolkningsfond UNFPA, vars verksamhet i hög grad syftar till något så kontroversiellt som att människor ska få bestämma över sina egna kroppar. UD har ju utnämnt Sverige till en “humanitär stormakt” och det kan förefalla mindre befängt vid insikten om att vi på senare år har varit ett av de topp tre-länder som gett mest till det här området. FN är religion på UD, och få motsätter sig den sortens bistånd.

I den svenska utrikesdeklarationen står även att ”varje biståndskrona måste användas på bästa möjliga sätt”. Hur detta ska tillses förtäljer dock inte UD:s manifest. Att UNFPA gjorde av med 2,6 miljarder utan att det gick att spåra vart pengarna gått eller vad de gett för resultat, med hjälp av en extremt dyr administration, stod däremot klart vid en FN-revision som släpptes i år. Av ett enda program.

Annons
X

Så vad gör då Sverige, som en av de enskilt största givarna? Vrålar någon av ursinne på första avenyn över att en enda krona som skulle gått till att hjälpa våldtäktsoffer i Kongo kan ha hamnat någon annanstans? Stoppas utbetalningar? Kräver någon ökat inflytande? Nej då. UD berättar inte i vilken mån kritik ens har framförts hittills, men försäkrar att FN:s egna utvärderingar ”följs upp regelbundet”.

Norge, som ger lika generöst som Sverige till dessa frågor, tycker att de har ett eget ansvar att ta reda på vad som händer med deras kroner. De skickar ofta ut folk på fältet, och stod bakom en stor granskning av UNFPA för några år sedan. En av deras rapporter beskriver något som liknar svenska kungahusets redovisning, där FN-organet inte direkt tyckte sig behöva specificera kostnader. Det gick inte ens att slå fast riktigt hur många anställda organisationen hade.

Som jämförelse har Sida inte ens en egen sammanställning av exakt vilka enskilda UNFPA-projekt Sverige bidrar till i olika länder. Det har inte funnits tid att upprätta en sedan 2011 eftersom någon då måste ringa runt till ambassaderna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och den lilla bekväma svenska diplomatelit som bor i New York för att representera Sverige i FN arbetar inte gärna efter fem på eftermiddagen. Men här är en idé: Den som har råd att ge som en supermakt kanske har råd att granska som en supermakt, och att ställa krav som en supermakt. På uppdrag av mig och alla dem som inte fick någon hjälp. Tack.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X