”Bistånd ska inte ges utan att vi ställer krav”

Birgitta Ohlsson
Birgitta Ohlsson Foto: Bertil Ericson/TT

Jag är stolt över att Sverige traditionellt haft en generös biståndspolitik. Det ska vi fortsätta med. Men biståndet bör användas som både piska och morot. Det kanske tydligaste exemplet just nu på kravlöst bistånd är stödet till den palestinska myndigheten, skriver Birgitta Ohlsson (L).

Under strecket
Publicerad
Annons

I måndags (4/4) avslöjade DN att den rödgröna regeringen använt biståndspengar för att med hjälp av påkostade resor för FN-delegater samla röster i kandidaturen till FN:s säkerhetsråd. De har dessutom försökt att mörka detta slöseri med svenska skattepengar, som enligt Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor kan vara en form av korruption (SR Ekot 4/4). Detta i sig är oerhört provocerande och olämpligt. Än mer allvarligt är att det sker i ett läge där världen står i lågor. Den värsta svältkatastrofen på femtio år pågår just nu i Afrika och miljoner barn riskerar att svälta ihjäl.

På det blodiga kriget i Syrien är det fortfarande efter fem outhärdliga år inte möjligt att skönja något definitivt slut. Världen står handfallen medan tusentals jihadister – här som där – förstör flickors och pojkars liv för alltid. Allt fler ansluter sig till de islamistiska terroristerna i Daesh. För bara några veckor sedan mördades många vid terrorattackerna i Bryssel, dagar senare mördades barnfamiljer vid en självmordsattack under påskfirandena i pakistanska Lahore och samma vecka mördades unga vid en explosion på en fotbollsmatch i Bagdad. Samtidigt patrullerar högerextremister de nordeuropeiska städernas gator och rasistiska partier levererar förenklade svar och cyniska förklaringsmodeller på vår tids svåra utmaningar. I en sådan tid behövs principfast global solidaritet.

Annons
Annons
Annons