Annons

Bistånd för krig eller krig för bistånd

Att svenskt bistånd går till ideellt arbetande organisationer som till exempel Svenska Afghanistankommittén är en sak men ska vi acceptera att ge allt mer pengar till den genomkorrumperade och valfuskande Karzairegimen? Det skriver Göran Drougge, vice ordförande Nätverket mot krig.

Publicerad

På tv visades en presskonferens med den afghanska presidenten Hamid Karzai, ni vet han som blivit känd för att han fuskade med över en miljon manipulerade valsedlar. Han erkände där att hans regeringskansli tar emot miljontals dollar från Iran och USA, i form av kontanter som de sedan använder lite efter eget intresse. På en fråga från en journalist svarar han; ”ja vi tar emot dem i väskor”!

Det som borde förvåna är att svenska regeringen utan problem skickar ”generöst bistånd” rakt i gapet på den genomkorrumperade afghanska regeringen. Varje år bidrar Sverige med cirka 500 miljoner kronor till Afghanistan i ickemilitärt bistånd. Ställer biståndsminister Gunilla Carlsson – som annars försöker framställa sig som en sträng revisor när det gäller svenskt bistånd – upp på att en större del av pengarna skickas direkt, utan minsta fråga, till afghanska krigsherrar och korrumperade ministrar? Till exempel stoppade Gunilla Carlsson hundratals miljoner i bistånd till Globala fonden som går till bekämpandet av aids och malaria i fyra afrikanska länder, med motivering att de hade korrumperade regeringar. Varför gäller inte samma princip i fallet Afghanistan?

Annons
Annons
Annons