Annons
X
Annons
X

Biskop Eva Brunne: alltid tråkigt när människor lämnar kyrkan

Riksmötets öppnande inleddes traditionsenligt med gudstjänst i Storkyrkan.

Men Sverigedemokraternas riksdagsgrupp lämnade kyrkan när biskopen i sin predikan började tala om rasism.

Biskop Eva Brunne sade efter gudstjänsten att hon blev förvånad över SD:s agerande.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand jämför SD med Iran, och Mona Sahlin (S) kallar agerandet ”barnsligt och omoget”.

Foto: SCANPIX

Riksdagens SD-grupp lämnade den gudstjänst i Storkyrkan som hölls inför riksmötets öppnande. Det var när Eva Brunne i sin predikan började tala om rasism och främlingsfientlighet som partiledare Jimmie Åkesson och övriga sverigedemokrater reste sig och lämnade kyrkan.

– Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund — att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld — det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sade biskopen.

När TT pratade med Jimmie Åkesson efter det att Sverigedemokraterna lämnat Storkyrkan uppgav han att han fortfarande skakade av upprördhet.

Annons
X

Han menade att biskopens tal var synnerligen olämpligt.

– Det var väldigt tydligt en attack mot oss, säger Åkesson och hänvisar till att demonstrationerna på Sergels torg i Stockholm på måndagen nämndes i talet.

– Där ropade man att jag skulle utvisas, säger han.

Enligt Åkesson var uttåget ur kyrkan spontant och inget som diskuterats i förväg. Sverigedemokraterna fortsatte dock att delta i ceremonin kring riksdagens öppnande.

– Det vi gjorde i kyrkan var väldigt spontant. Jag är väldigt överraskad över biskopens tal och då har jag ändå varit kyrkopolitiskt aktiv under lång tid, säger han.

Flera representanter från andra partier kritiserade SD:s tilltag. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin sa till Expressen att det var ”barnsligt och omoget”.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand säger till TV 4 att uttåget påminde om Iran.

– Känslan var att de tågade ut som om de var en armé som hade ett land att försvara (...) Ungefär som när Iran blir provocerade i FN. Det tyckte jag var ett märkligt agerande, sa hon till tv-kanalen.

– Det är mycket olämpligt att göra på det viset. Det som biskopen talade om var alla människors lika värde och att i det skedet bryta upp från bänkarna och marschera ut som de gjorde rent demonstrativt, visar vilken grundsyn de har, säger KD:s Göran Hägglund till TT.

Folkpartisten Johan Pehrson säger att det är det största etikettsbrott han varit med om.

Moderaternas nuvarande gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, tycker att det hela är exceptionellt.

– Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, säger hon.

Biskopen Eva Brunne säger till TT att hon tog upp rasism i sin predikan för att rasism förekommer i evangelium och i vår tid.

– Mitt uppdrag som biskop är att tolka evangeliet in i vår tid.

– Det är alltid tråkigt när människor lämnar kyrkan för att de inte kan, vill eller orkar höra evangelium, fortsätter hon.

Hon gav inget rakt svar på frågan om den delen av predikan var direkt riktad till Sverigedemokraterna, men hänvisade till demonstrationen på Sergels torg.

– Det här är något som det samtalas om bland många människor och då måste jag också landa min predikan i det.

Jimmie Åkesson hade klätt sig i folkdräkt inför riksmötets öppnande.

– Det är Blekingedräkten. Det är ju en högtid i dag och jag ska träffa kungen och då vill jag visa respekt, sade Åkesson tidigare, när han var på väg till kyrkan, till TT.

Åkesson är inte den första politikern i folkdräkt. Ny Demokratis förre ledare, och numera rådgivare till Jimmie Åkesson, Ian Wachtmeister säger till Expressen att Ny Demokratis Bert Karlsson en gång hade folkdräkt under en middag med kungen.

Nalin Pekgul (S) bar en kurdisk dräkt under årets riksmötesöppnande.

och TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X