Bisfenol A förbjuds i barnmatsburkar

Det hormonstörande ämnet bisfenol A förbjuds nu i lock till barnmatsburkar, rapporterar Ekot i Sveriges radio. Regeringen fattar beslutet på torsdagen och ger samtidigt flera myndigheter uppdraget att utreda den totala förekomsten av bisfenol A och eventuella ytterligare förbud.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Det här är ett paket för att hantera bisfenol A i Sverige eftersom det är farligt, giftigt, cancerframkallande och hormonstörande, säger miljöminister Lena Ek (C) till Ekot.

Sedan tidigare är bisfenol A förbjudet i nappflaskor. Nästa produkt på tur kan vara kvitton - där frågan om ett förbud nu ska snabbutredas.

Regeringen ska nu informera EU-kommissionen om beslutet att förbjuda bisfenol A (BPA) i livsmedelsförpackningar för barn under tre år, i praktiken lock till barnmatsburkar.

– Vi ber dem att behandla ärendet skyndsamt, säger miljöminister Lena Ek som räknar med att förbudet ska träda i kraft senare i år.

Men de helt dominerade barnmatsproducenterna, Nestlé, Semper och Hipp, har redan gått över till bisfenol A-fria förpackningar. Det har berörda myndigheter också bekräftat för regeringen.

Enligt regeringen säkerställer förbudet ”att den frivilliga avvecklingen av BPA blir permanent”.

Kemikalieinspektionen (Kemi) ska också snabbutreda ett förbud mot BPA i kvitton, biljetter och kölappar, tillverkade av så kallat termopapper. Myndigheten får tre månader på sig.

Dessutom ska Kemi och Livsmedelsverket utreda om bisfenol kan läcka ut från plast som lagts in på insidan av befintliga vattenledningsrör, så kallad relining, vid bland annat stambyten. Uppdraget ska vara klart inom två år.

Sveriges Byggindustrier och Svenskt Vatten har uttryckt oro över risken för BPA-läckage vid relining, medan branschorganisationen för metoden hävdar att ingen bisfenol läcker ut.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons