Therese Larsson Hultin:Bisarra läget – Nordirland får inte ens föra in blomjord

Therese Larsson Hultin
I det trädgårdsbesatta Storbritannien har det faktum att jord från den brittiska huvudön nu inte får föras in i Nordirland blivit en viktig symbolfråga.
I det trädgårdsbesatta Storbritannien har det faktum att jord från den brittiska huvudön nu inte får föras in i Nordirland blivit en viktig symbolfråga. Foto: Yvonne Åsell

Trädgårdstokiga britter upprörs över landets avtal med EU. Sedan årsskiftet får jord från England, Skottland och Wales inte föras in i Nordirland. Men inte bara blommor drabbas – konsekvenserna kan bli enorma.

Under strecket
Publicerad
Unionister i byn Markethill på Nordirland protesterar mot den nya tullgränsen efter brexit.

Unionister i byn Markethill på Nordirland protesterar mot den nya tullgränsen efter brexit.

Foto: Press Eye Ltd/TT
Annons

Föreställ dig att Sverige skulle lämna EU, och att blomsterälskande gotlänningar inte längre skulle kunna beställa växter från resten av Sverige på nätet. Eller trädgårdsbutikerna för den delen, som snabbt skulle behöva hitta leverantörer utanför Sverige för att kunna fylla sina hyllor.

Nu är inte Gotland som Nordirland, med årtionden av inbördeskrig i bagaget så jämförelsen haltar, men min poäng är själva känslan. Varför skulle gotlänningarna inte kunna handla fritt med resten av Sverige?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons