Annons

Bisarr logik när unga dödar unga

TONÅRSDÅD. Idag inleds rättegången i Sturebyfallet där en 16-årig pojke dödade en 15-årig flicka. En annan flicka misstänks ha övertalat honom att begå dådet. Hur kan sådant ske? Och kan man ana något i förväg? Nej, svarar experterna, men man kan vara uppmärksam på riskfaktorer. Det är sällan ”vem som helst” som ­dödar.

Under strecket
Publicerad

I Stureby, Borås och Sjöbo har tre tonårsflickor dödats denna sommar, och i samtliga fall misstänks tonårskillar vara förövare. Sådana dåd är mycket sällsynta och föregås oftast av en serie olyckliga omständigheter. Men förövarens psyke och bakgrund spelar också stor roll säger forskningen.

Foto: ADAM IHSE, CASPER HEDBERG & SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 2 av 2

På kort tid har tre tonåriga flickor dödats – och i samtliga fall misstänks tonåriga pojkar för att ha mördat dem. Det är med fasa som man läser om makabra detaljer och hör om delvis obegripliga motiv. Man undrar: Hur är de här killarna funtade egentligen?

Ingen kan förstås med säkerhet ännu uttala sig om det psykiska tillståndet hos just de här tre misstänkta förövarna. Och begärs det ingen rättspsykiatrisk undersökning i något av fallen får allmänheten aldrig veta det. Men hur brukar det se ut när liknande dåd begås?

Annons
Annons
Annons