Annons

Birnbaum snubblade över farfars spiondrama

Daniel Birnbaum, chef på Moderna museet, romandebuterar med boken "Dr B", som handlar om hans farfar. "Jag blev bara så sugen på att formulera en version av hela den här väldigt speciella situationen", säger han.
Daniel Birnbaum, chef på Moderna museet, romandebuterar med boken "Dr B", som handlar om hans farfar. "Jag blev bara så sugen på att formulera en version av hela den här väldigt speciella situationen", säger han. Foto: Pontus Lundahl/TT

När Moderna museets chef Daniel Birnbaum rotade i en låda med sin farfars gamla papper kastades han in i en osannolik historia med högt politiskt spel och osynligt bläck.

Resultatet blev "Dr B" – hans debutroman.

– Den skrev sig själv på något konstigt sätt, säger han.

Under strecket
TT
Publicerad

Daniel Birnbaum snubblade över historien när han gick igenom en låda med gamla papper som hans farfar lämnat efter sig. "Jag trodde faktiskt inte riktigt mina ögon när jag läste allt det där", säger han.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Daniel Birnbaum skildrar Stockholm 1939 utifrån sin farfar Immanuels ögon. Själv nämnde farfadern knappt sin tid i Sverige. "Det där blev nog helt enkelt pinsamt", säger han.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hösten 1939 anländer den tyskjudiske journalisten Immanuel Birnbaum och hans familj till Stockholm på flykt undan Nazityskland. Där kommer han i kontakt med en grupp exilbritter, som planerar ett bombdåd mot de svenska malmtransporterna till Tyskland.

Men i ett brev – skrivet med osynligt bläck och adresserat till en mystisk redaktör i Berlin – råkar han avslöja planerna och på kuppen hamnar han i svenskt interneringsläger.

Annons
Annons
Annons