Annons

Birgittas triumf förbyttes i vredgad besvikelse

Jungfru Maria och Heliga Birgitta.
Jungfru Maria och Heliga Birgitta. Foto: Mark Earthy/TT

”Heliga Birgitta for ju från Sverige till Rom i mitten av 1300-talet, men vad hände med henne sedan? Blev hon kvar i Rom eller for hon vidare? Kom hon någonsin tillbaka till Sverige?”

Under strecket
Publicerad

Nej, hon kom inte tillbaka, annat än som skeletterat lik efter sin död. Från 1349 till sin död 1373 vistades Birgitta Birgersdotter huvudsakligen i Rom. Hon var långt ifrån ensam under tiden i frivillig exil. Prior Peter och magister Peter från Alvastra respektive Skänninge for även de till Italien, och dottern Katarina anslöt sig år 1350. Under de första åren i Rom levde Birgitta i ett palats tillhörigt kardinalkollegiet, vilket upplåtits för hennes personliga bruk. Omkring 1354 flyttade hon över till ett hus vid nuvarande Piazza Farnese, vilket ställdes till hennes förfogande av den fromma och generösa kvinnan Francisca Papazura.

Med undantag för de perioder då Birgitta befann sig på pilgrimsfärd var detta hennes fasta punkt i tillvaron. Huset står fortfarande kvar, låt vara i ombyggt skick, och hyser i dag Roms Birgittakyrka. Takbjälkar från Birgittas tid kan ännu beskådas på en av de övre våningarna, och för den turist som så önskar står nutida birgittinsystrar ofta redo att berätta om byggnadens historia.

Annons
Annons
Annons