Annons
X
Annons
X

Birgitta Ohlsson vill driva jämställdhetsfrågor i EU

Nye EU-ministern Birgitta Ohlsson sitter bara på posten i sju månader innan valet. Men hon är inte orolig för att inte hinna uträtta något.

– Att vara EU-minister handlar inte bara om lagar och direktiv. Det är också opinionsbildning och jag vill arbeta med bland annat mänskliga rättigheter inom EU, säger hon till SvD.se.

Folkpartiets partiordförande Jan Björklund presenterade Regeringens nya EU-minister Birgitta Ohlsson tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i Rosenbad.
Folkpartiets partiordförande Jan Björklund presenterade Regeringens nya EU-minister Birgitta Ohlsson tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i Rosenbad. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Redan några timmar efter att Birgitta Ohlsson presenterades som ny EU-minister i Rosenbad hade hon börjat sätta sig in i akuta frågor, som till exempel samarbete kring Östersjön. Hon fick frågan av Jan Björklund för en vecka sedan, och efter att ha ringt sin man tackade hon ja utan större tvekan.

– Jag tycker att det är viktigt att om man känner att man har kompetens så tackar man ja till makt. Det borde fler kvinnor göra.

Vad gör dig till en bra EU-minister?

Annons
X

– Jag har hållit på med utrikesfrågor länge, även innan jag blev heltidspolitiker, och jag har även sysslat mycket med EU-frågor. Jag hoppas kunna jobba för att mina hjärtefrågor, som jämställdhet och demokrati, förs in mer i EU-politiken.

De tre viktigaste frågorna hon vill driva är mänskliga rättigheter både inom och utanför EU, att avskaffa jordbrukspolitiken och att fokusera på klimatet.

Birgitta Ohlsson har gjort sig känd för att inte alltid ha samma åsikter som partilinjen, bland annat i FRA-frågan.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kan du vara lika frispråkig som tidigare när du är minister?

  – Det är varken en nyhet eller hemlighet att jag har många starka åsikter. Men alla som samarbetat med mig vet att jag också är en lagspelare som tål tuffa debatter. Jag känner mig lugn och trygg i att vara minister. Sen är det klart att ingen minister älskar alla beslut som en regering tar. Men man måste respektera kollektiva beslut.

  Folkpartiledaren Jan Björklund är inte heller orolig över att ministern ska ha för starka och avvikande åsikter.

  – Ett modernt ledarskap innebär att man även tillsätter folk som inte tycker som en själv.

  Det har spekulerats i om Birgitta Ohlsson kan ta uppdraget eftersom hon ska föda sitt första barn i början av juli. De spekulationerna tycker hon är ganska sorgliga

  – Vi lever inte på 1950-talet. Ingen ska år 2010 behöva välja mellan att bli mamma eller minister. Det blir säkert tufft, men jag lever med en modern man och föräldrar och svärföräldrar som ställer upp, säger hon.

  Inte heller Jan Björklund ser några problem i EU-ministerns graviditet.

  – En modern arbetsgivare stoppar inte kvinnor för att de får barn. Däremot får vi anpassa arbetat och uppdragen efter graviditeten. Vi får se på vilka sätt vi gör det när det blir aktuellt.

  Det har även spekulerats i om Birgitta Ohlsson inte var Jan Björklunds förstahandsval på posten. Men han vill inte berätta om det stämmer.

  – Jag är glad att vara ledare i ett parti med många duktiga kandidater, men jag är också glad att utse Birgitta Ohlsson på den här posten. Det ligger i sakens natur att det spekuleras om tillsättningsprocessen, men också att jag som partiledare inte svarar på sådana spekulationer.

  Annons
  Annons
  X

  Folkpartiets partiordförande Jan Björklund presenterade Regeringens nya EU-minister Birgitta Ohlsson tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i Rosenbad.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X