Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Torbjörn Isacson: Bioteknik oftast giftpiller på börsen

Den massiva kurschocken i Active Biotech i början av veckan är symptomatisk för branschen. Riskerna i bioteknikbolagen är höga även efter mångårig forskning. Bolagens hopp om uppköp från de läkemedelsjättar, som själva tar allt mindre risk, grusas ofta.

Foto: Berit Roald/TT

Active Biotech inledde börsåret med att tappa nära en tredjedel av börsvärdet, efter att som mest ha förlorat nära halva värdet under dagen. Det är en kurschock som aktieägare i få bolag riskerar att råka ut för.

För Active Biotechs [långsiktiga ägare](http://www.svd.se/storagare-tappar-100-miljoner-i-active-biotech) syns raset dock i stort sett inte alls på en kursgraf. Skälet till det är att aktien redan gått ned så pass kraftigt. På fem år har den tappat över 90 procent av värdet, så årets nedgång spär bara på med några få procentenheter. Det ser ungefär likadant ut om man tittar bakåt tio år, eller ännu längre. Till skillnad från i många andra förhoppningsbolag har kvalificerade bedömare lyft fram Active Biotech som ett bolag att satsa på. I många fall styrs aktiekurserna annars allt för mycket av selektivt blinda spekulanter, som drivs av ett sektliknande beteende.

Forskningsportföljen har hyllats för att ha en osedvanligt stark bredd, med flera lovande preparat på väg. Active Biotech har dessutom haft långsiktiga och trogna storägare av en kaliber som de flesta börsbolag bara kan drömma om, Mats Arnhög och Ax:son Johnsons Nordstjernan. Redan år 2000 köpte Mats Arnhög den skånske finansmannen Bo Håkanssons aktier, och fyra år senare köpte Nordstjernan ut den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer.

Annons
X

Sedan dess har de båda storägarna, liksom många mindre ägare, pumpat in nytt kapital i Active Biotech. Så sent som för ett år sedan övertecknades en nyemission på 225 miljoner kronor. Sedan Mats Arnög gick in har aktieägarna stoppat in mer än dubbelt så mycket pengar i ständiga nyemissioner som det nuvarande börsvärdet på cirka 850 miljoner kronor.

Bioteknikbranschen är också en av de mer högprofilerade sektorerna på en del platser i Sverige

Den kalldusch som inledde det här året har en lång rad föregångare, där kursen ibland halverats på en dag. Förra våren var det åter dags för en sådan nedgång, och vid halvårsskiftet varslades 47 av de cirka 60 anställda, en åtgärd som skulle vara genomförd lagom till årsskiftets genomklappning.

Active Biotech är långt ifrån det enda olycksbarnet bland Stockholmsbörsens bioteknikbolag. Det är snarast legio att långsiktiga placerare tappat merparten av sina investerade pengar. Att över 90 procent försvinner är inte ovanligt. Det handlar istället i hög grad om att ständigt fylla på med nya pengar, som i sin tur också äts upp i den dyra forskningen. Det faktum att en del spekulanter gjort sig en hacka runt de snabba kasten i kurserna är en klen tröst.

Att det gått så här är sorgligt på många sätt. Det handlar om att försöka få fram nya viktiga mediciner, ett arbete som tycks bli svårare och svårare. Bioteknikbranschen är också en av de mer högprofilerade sektorerna på en del platser i Sverige, inte minst runt ledande universitetsmiljöer.

De stora läkemedelsjättarna i världen, som har de finansiella resurserna att driva forskning, har alltför ofta vuxit ut till byråkratiska kolosser som kväver den entreprenörsanda som krävs i ett forskningsbolag. Samtidigt som de lagt ned mycket egen forskning väljer de istället att köpa in projekt från fristående företag.

Men de mest kritiska faserna av forskningen sorteras i hög utsträckning bort. Läkemedelsgiganterna satsar hellre på säkrare kort, och köper in forskningsbolag som lyckats ta sig fram till hyggligt säker mark. Det är typiskt av placerarnas reaktioner på börsstoppet i Active Biotech omedelbart handlade om att det skulle komma ett uppköpserbjudande.

Brittisk-svenska Astra Zeneca är ett typexempel på den utvecklingen, där företaget bland annat lagt upp cirka 100 miljarder kronor för bioteknikbolaget Medimmune. Bara de senaste månaderna har det kommit nyheter om mångmiljardköp av bioteknikbolag från Astra Zeneca, och uppgifter om ytterligare storaffärer på gång.

I somras beslutade Astra Zeneca visserligen om en miljardinvestering för tillverkning av biologiska läkemedel i Södertälje, ett synnerligen välkommet besked. Men på forskningssidan har bolaget lagt ned två av tre svenska enheter, och av gamla Pharmacia, som låg långt fram inom bioteknik, återstår mest spridda skurar som slåss för sin framtid.

Det är närmast symptomatiskt att Active Biotech 1998 tog över Pharmacias nedläggningshotade forskning mot MS. Därefter har forskningsprojektet kastats mellan förtvivlan och att föras fram som ett av svensk biotekniks stora hopp.

Den här veckan återfördes projektet till kategorin förtvivlan.

Annons
Foto: Berit Roald/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X