Annons

Bioteknik-bolag stuvar om för att nå lönsamhet

Bioteknikföretaget Pyrosequencing köper branschkollegan Personal Chemistry. Samtidigt tar styrelseord-förande Jeff Bork plats som ny koncernchef och ett nytt besparingsprogram dras igång. Ett 40-tal anställda får gå.

Under strecket
TT
Publicerad

Jeff Bork, ny koncernchef för Pyrosequencing drar ned med ett 40-tal anställda samtidigt som han förvärvar branschkollegan Personal Chemistry. Pyrosequencing, som tillverkar system för genetisk analys, tänker betala köpet av Personal Chemistry med nyutgivna aktier och teckningsoptioner i det egna bolaget. Efter affären kommer Personal Chemistrys ägare - bland de största finns Healthcap, Investor, 3i och SEB - att kontrollera 40 procent av aktier och röster i Pyrosequencing. Pyrosequencings omsättning nästan fördubblas i och med affären och ledningen räknar med att samgåendet ska möjliggöra kostnadssänkningar på 50-70 milj kr. Båda bolagen dras med stora förluster, men ”ambitionen är att snarast nå lönsamhet i det nya bolaget”, heter det i ett pressmeddelande.

Nästan samtliga ägare i Personal Chemistry står bakom affären, som dock även måste godkännas av Pyrosequencings aktieägare vid en kommande extra bolagsstämma. Personal Chemistry säljer en egenutvecklad teknologi för organisk kemisk syntes och har 86 anställda. Jeff Bork, tidigare chef för telekombolaget Allgon, tog över ordförandeklubban i Pyrosequencing i våras och tar nu även över jobbet som koncernchef från Erik Walldén, som dock kvarstår som vd. Tillsammans ska de genom-föra ytterligare ett åtgärdsprogram i bolaget som ska ge besparingar på 70 milj kr per år från och med 2004.

Annons
Annons
Annons